Cum a încercat o femeie să oprească un furt de 10 miliarde de dolari

Cum a încercat o femeie să oprească un furt de 10 miliarde de dolari

Ritu Maheshwari, femeia care mizează pe digitalizarea reţelei electrice din India FOTO urjamitra.com

Povestea angajatei unei companii de distribuţie de energie electrică din India s-a răspândit cu repreziciune şi a devenit un simbol al luptei împotriva furtului în această ţară de peste 1,3 miliarde de locuitori din sudul Asiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ritu Maheshwari a devenit celebră după ce presa a relatat felul în care a încercat să reducă din prejudiciul de 10 miliarde de dolari cauzat anual în India de furtul de curent electric. Este povestea unei femei care a înfruntat atât prejudecăţile, cât şi sistemul care menţine corupţia şi furtul, flageluri atât de înrădăcinate în India.

Absolventă a Colegiului de Inginerie din Punjab, Ritu Maheshwari a reuşit devină unul dintre responsabilii Kanpur Electricity Supply Co (KESCo). Privită la început cu neîncredere, femeia s-a pus imediat pe treabă. Ea a mizat pe digitalizare în prevenirea furturilor de curent electric. După ce a instalat contoare noi la  o treime din clienţii KESCo, compania şi-a redus pierderile de la 30% la 15%. În mod surprinzător, demersul său de a reduce pierderile nu i-a adus avansarea, ci transferul. După numai 11 luni şi multe presiuni, în special de la nivel politic, ea a fost mutată într-un alt post, în scopul de proteja interesele hoţilor, după cum relatează Bloomberg. Povestea ei fost prezentată într-un film documentar, „Katiyabaaz“, şi a inspirat Guvernul indian.

Acum Executivul indian intenţionează să investească aproximativ 50 de miliarde de dolari în modernizarea reţelei de distribuţie de energie electrice, care este digitalizată doar în proporţie de 10%, potrivit Schneider Electric. 

În Uttar Pradesh, statul cel mai populat al Indiei, companiile de distribuţie de energie electrică înregistrează anual pierderi de 35%, în timp ce 29 de milioane de gospodării din mediul rural au acces la curent electric deşi nu au contoare, potrivit unor date guvernamentale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările