Cum e viaţa pe vasul de croazieră prins în mijlocul epidemiei de coronavirus cu 17 români la bord: Zilele de lux s-au dus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Vacanţa de vis de-a lungul Asiei estice pe un vas de croazieră s-a transformat într-o aşteptare marcată de frică şi incertitudine şi, pe alocuri, umor negru pentru cei 2.666 de pasageri care s-au trezit prinşi în mijlocul epidemiei de coronavirus după ce un pasager debarcat la Hong Kong a fost depistat pozitiv.

Luni, vasul de lux Diamond Princess se pregătea să acosteze în portul Yokohama din apropiere de Tokyo după 14 zile de călătorie când autorităţile sanitare japoneze au anunţat că starea de sănătate a tuturor va fi verificată şi că cei care s-au aflat în contact apropiat cu un pasager din Hong Kong debarcat recent vor fi testaţi pentru coronavirus, astfel că nimeni nu va părăsi nava mai devreme de 14 zile –perioada-standard de carantină.

   

După două zile, rezultatele a 102 oameni testaţi au fost gata: 20 erau infectaţi. După testarea celorlaţi 171 încă 41 de cazuri au fost confirmate.

Reprezentanţii Diamond Princess au transmis că vasul va rămâne în carantină până în 19 februarie, dar că termenul poate fi prelungit în funcţie de situaţie.

Printre cei aflaţi la bord se află şi 17 români, 2 turişti şi 15 membri ai echipajului. Vineri, MAE a transmis că potrivit informaţiilor obţinute de către Ambasada României la Tokyo, „starea de sănătate a cetăţenilor români aflaţi la bord este bună”.

Starea de spirit a pasagerilor de la bord este diferită de la caz la caz - sunt şi persoane în vârstă care se tem că nu mai ajung vii acasă dacă rămân pe vas, dar sunt şi semnale de optimism, mai ales că joi situaţia s-a mai înseninat pentru unii pasageri - autorităţile le-au permis să iasă pe punte.

Unul dintre pasageri citat de CNN a spus că ei află ce se întâmplă doar când cineva infectat anunţă acest lucru.

Testările continuă pentru ceilalţi pasageri - mulţi se tem că prelungirea şederii lor pe vas îi pune în pericol.

Câţiva pasageri care au putut rămâne mai optimişti şi-au dezvăluit gândurile pe reţelele sociale despre viaţa lor în carantină - unde sunt blocaţi, în apropiere de portul Yokohama unde n-au apucat să ajungă – de o parte se află Golful Tokyo şi peninsula Chiba, iar de cealaltă Osaka, cel de-al doilea oraş ca mărime din Japonia.

Soţii Paul şi Jackie Fidrmuc sunt printre cei 233 de australieni de la bord. 

„Este puţin descurajant. Dar vezi tu, nu putem face nimic, suntem nişte oameni puternici şi sănătoşi şi dispunem de sisteme imunitare destul de bune, să ne ţinem pumnii... putem să rezistăm. Este o situaţie înfricoşătoare dar nu e o boală care să-ţi aducă moartea sigură. Trebuie să ne menţinem pozitivi în situaţia asta”,

David Abel, un britanic care postează regulat noutăţi pe Facebook şi care a mers în croazieră pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie a spus că în final a acceptat faptul că viaţa de lux de la bordul vasului „s-a dus”: nu mai vine nimeni să facă patul, să pună ciocolată pe pernă, să schimbe prosoapele şi să facă curăţenie – „nu se mai întâmplă asta”.

Mâncarea şi băutura la discreţie, ca şi activităţile, spectacolele şi vizitele în oraşe s-au oprit brusc înlocuite fiind cu o viaţă relative austeră: o singură băutură caldă pe zi, mese simple şi suspendarea serviciilor de spălătorie.

În loc de Tai Chi şi cursuri de origami, studii ale Bibliei, dansuri, bingo, karaoke şi „Muzică şi Martini cu Duo Evergreen” în barul Crooners pasagerii speră să aibă măcar suficiente filme pentru a le umple zilele lungi.

Vasul de croaziera Diamond Princess coronavirus FOTO Twitter


FOTO Twitter

Dar unii pasageri găsesc motive să glumească.

Un pasager care şi-a deschis un cont de Twitter la începutul carantinei a anunţat că veştile despre primii 10 oameni confirmaţi infectaţi au venit exact în ziua aniversării a 9 ani de căsătorie: „Aniversare fericită”, a scris el.

Unii pasageri au putut sărbători mici victorii: meniuri ceva mai diverse la prânz şi cină, servicii de internet extinse, o selecţie mai mare de filme, iar în cazul lui Abel cuvinte de mulţumire de la un membru al echipajului a cărui mama s-a mai liniştit datorită clipurilor sale

Alţii au postat pe Twitter poze cu cărţi de joc şi Sudoku primite recent în cameră.

Joi Abel a mărturisit că viaţa ar deveni mai suportabilă dacă ar putea avea zilnic o banană şi un pahar de whisky, preferabil un Talisker de 10 ani.

„Pentru cei mai mulţi pasageri este o situaţie absolut înfiorătoare să fie blocaţi aici fără să-şi poată părăsi cabinele”, a spus el referindu-se la cei care nu au balcoane cu vedere la mare.

Joi seara pasagerilor li s-a permis să iasă pe punţi timp de 90 de minute supervizaţi de ofiţerii de carantină. Ei trebuie să păstreze distanţă de un metru, să nu se atingă şi să nu formeze grupuri.

Însă unii pasageri mai au de aşteptat - un cuplu de bunici care se află pe vas cu nepoţii lor adulţi povestesc că stau toţi patru într-o cămăruţă cu un singur scaun fără geam.

„Nu o luăm razna deocamdată. Dar încă 4 sau cinci zile în cameră şi lucrurile ar deveni puţin diferite”, spune unul dintre nepoţi.

Lucrurile s-au înseninat puţin joi pentru pasagerii blocaţi pe vas: mesele au devenit mai regulate, iar unii  pasagerii au putut respire aer curat pe punţi.

   

 „Tot aud pe cineva tuşind dureros în camere”, a scris un pasager pe Twitter gândindu-se că ar putea fi infectat şi el de personalul care aduce măncarea în cameră.

Alţi pasageri au transmis că situaţia se mai îmbunătăţeşte pe alocuri: pasagerii primesc telefoane de le echipele de entertainment pentru a-i mai înveseli şi că se distribuie hârtie igienică.

Unii au postat o scrisoare în care erau anunţaţi că personalul vasului negociază cu oficialii japonezi care coordonează carantina pentru ca mici grupuri cu măşti să fie lăsate să respire aer curat pe punte.

Prioritate au mai ales pasagerii care stau în cabine fără ferestre. O pasageră în carantină într-o asemenea cabină cu fiul său de 6 ani a scris pe Twitter că abia aşteaptă.

Autorităţile din Japonia sunt îngrijorate din cauza pasagerilor care au debarcat în Okinawa sâmbăta trecută – unii dintre ei părăsind ţara.

Pasagerii de pe Diamond Princess au părăsit nava pentru câteva ore şi au călătorit cu mijloace de transport publice şi taxiuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite