Cum se descurcă femeile din India fără toalete

Cum se descurcă femeile din India fără toalete

Cum se descurcă femeile din India fără toalete FOTO Mansi Thaplyal

Toaleta, obişnuită pentru locuitorii ţărilor civilizate, este aproape o necunoscută în multe zone rurale din India. Femeile de aici, nevoite să ajungă pe câmp pentru a-şi face nevoile, se confruntă adeseori cu atacuri, violuri sau chiar ucideri, scrie BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mai puţin de 50 de kilometri de capitala Indiei, New Delhi, într-un sat numit Kurmaali, femeile de aici ies pe campuri de două ori pe zi, dimineaţa în zori şi înainte de înserat.

Aceste locuri sunt singurele „toalete” pe care femeile indiene le-au folosit în toată viaţa lor. Doar circa 30 de locuinţe din cele 300 de case din sat au propriile băi private, însă chiar şi aşa, mai toate sunt lipsite de sisteme de canalizare şi scurgere.

Pentru a fi în siguranţă, femeile indiene din satul Kurmaali ies în grup pentru a ajunge la toaletele improvizate. Merg pe jos aproximativ 15 minute, apoi se separă pentru a-şi oferi puţină intimitate.

Kailash, în vârstă de 38 de ani, îşi trezeşte cele trei fiice ale sale în jurul orei 04.00 dimineaţa pentru a ajunge pe câmp, la toaletă. „Mergem întodeauna în grupuri. Nu mi-aş lăsa niciodată fetele singure”, spune femeia pentru BBC.

Cea mai tânără fata a ei, Sonu, în vârsta de 18 ani, adaugă: „Mergem direct la toaletă apoi ne întoarcem. Nu ne abatem de la drum niciodată. Dacă vedem un bărbat, urlăm la el”.

De asemenea, întunericul le oferă o anumită protecţie femeilor indiene atunci când se duc la toaletele improvizate, precum şi o oarecare intimitate.

FOTO Mansi Thaplyal

Odată, o femeie din sat care a riscat să meargă singură pe câmp pentru a-şi face nevoile a fost zărită de un şofer de camion. Bărbatul a oprit, iar femeia a început să alerge pentru a se adăposti.

Hârtia igienică nu este utilizată nici ea în cadrul toaletelor improvizate de pe câmp, ci doar apa. Cu toate acestea, femeile reuşesc să se spele corespunzător când ajung acasă.

Singura şcoală din satul Kurmaali, în care învaţă aproximativ 300 de elevi, dispune de două toalete, ambele defecte. Întrebat de reporterul BBC, Divya Arya, unde se pot duce elevii care au nevoie la toaletă, unul dintre învăţători a răspuns că „pe câmp”.

Pe străzile din sat, deşi veniturile locuitorilor sunt limitate, se pot vedea motociclete sau, mai rar, două-trei maşini. Unul dintre săteni, deşi nu dispune de toaletă a preferat mai degrabă să îşi cumpere televizor şi antenă prin satelit, chiar dacă alimentarea cu energie electrică este disponibilă doar patru ore pe zi.

FOTO Mansi Thaplyal

În luna mai, două adolescente surori, în vârstă de 14 şi 15 ani, au fost violate de mai mulţi bărbaţi în regiunea Uttar Pradesh, în timp ce încercau să ajungă la toaletă, conform spuselor părinţilor. Poliţiştii au descoperit ulterior trupurile lor spânzurate de un copac.

O serie de statistici susţin că în India, o ţară cu o populaţie de 1,2 miliarde de persoane, are loc un viol la fiecare 22 de minute.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: