Cronologia programului nuclear al Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sud-coreenii aflaţi în gara din Seul privesc ştirile despre testul nuclear desfăşurat de Coreea de Nord FOTO AFP
Sud-coreenii aflaţi în gara din Seul privesc ştirile despre testul nuclear desfăşurat de Coreea de Nord FOTO AFP

Coreea de Nord a desfăşurat marţi al treilea test nuclear subteran, puterea exploziei dispozitivului folosit fiind estimată de experţi între şase şi sapte kilotone. De asemenea, o agenţie de monitorizare citată de Reuters susţine că a fost înregistrată o activitate seismică neobişnuită, de 4,9 grade pe scara Richter, adică mai puternică decât cea măsurată la testul nuclear efectuat de Coreea de Nord în 2009, de 4,52 grade.

Publicaţia „The Telegraph“ a realizat o cronologie a programului nuclear întreprins până în prezent de nord-coreeni, de la acceptarea sau respingerea sancţiunilor impuse de marile puteri, până la lansări mascate ale unor rachete balistice în spaţiu.

Iată lista cu cele mai importante evenimente:

1950 – Uniunea Sovietică ajută Coreea de Nord să-şi înceapă programul nuclear.

1959 – Centrul de Cercetare Ştiinţifică Nucleară de la Yongbyon devine locul de desfăşurare a cercetărilor în domeniul nuclear.

1969 – Rapoartele serviciilor secrete chineze scot la iveală intenţia Phenianului de a dezvolta arme nucleare.

1974 – Coreea de Nord se alătură Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi le permite observatorilor internaţionali să-i examineze activitatea.

1985 – Conducerea de la Phenian aderă la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNN), după ce Rusia i-a oferit tehnologia necesară dezvoltării a patru reactoare cu apă uşoară pentru a genera electricitate.

1986 – Reactorul de la Yongbyon este pornit. Funcţionând pe bază de uraniu, este capabil să producă plutoniu pentru arme nucleare.

1993 – Phenianul părăseşte TNN după ce refuză să dezvăluie detalii cu privire la progresul său nuclear.

21 octombrie 1994 – Coreea de Nord şi Statele Unite ale Americii semnează „Acordul-cadru“ în care Phenianul se angaja să-şi „îngheţe“ programul nuclear moderat cu grafit în schimbul unor cantităţi de combustibil şi a eforturilor de normalizare a relaţiilor politice şi economice, precum şi pentru construcţia a două reactoare pe bază de apă uşoară. De asemenea, Coreea de Nord a fost de acord să respecte obligaţiile impuse de AIEA.

1998 – SUA susţine că nord-coreenii concep, în secret, arme nucleare.

Începutul anului 2002 – În contradicţie cu Acordul-cadru din 1994, se descoperă că Phenianul cerceta tehnologia cu îmbogăţire a uraniului, dar şi tehnologia de reprocesare a plutoniului. Mai mult, Coreea de Nord declară diplomaţilor americani că deţine arme nucleare.

Spre sfârşitul anului 2002 – Coreea de Nord ia măsuri pentru alungarea inspectorilor AIEA.

10 aprilie 2003 – Încă o dată, Coreea de Nord se retrage din cadrul TNN.

August 2003 – Au loc discuţii la Beijing între China, Coreea de Nord, SUA, Coreea de Sud, Rusia şi Japonia. Washingtonul solicită Coreea de Nord demontarea amplasamentelor sale nucleare, dar conducerea de la Phenian refuză.

10 februarie 2005 – Coreea de Nord declară public că are arme nucleare şi se retrage din discuţiile cu celelate ţări, căutând o soluţie pentru problema tratatului de neproliferare nucleară.

19 septembrie 2005 – Coreea de Nord cade de acord asupra unei convenţii preliminare în urma unor noi discuţii între cele şase super-puteri; astfel, se angajează să scape de toate armele nucleare existente, dar şi de instalaţiile nucleare, să se alăture, din nou, TNN, şi că le va permite inspectorilor AIEA să revină.

2 octombrie 2006 – Ministrul de Externe al ţării anunţă că va avea loc un test nuclear.

9 octombrie 2006 – Coreea de Nord detonează un dispozitiv nuclear cu o forţă explozivă de mai puţin de o kilotonă. China, care a încercat în nenumărate rânduri să convingă regimul de la Phenian să nu mai continue cu aceste teste, a fost avertizată cu 20 de minute înainte de test, iar aceasta, la rându-i, a anunţat de urgenţă SUA.

11 octombrie 2006 – Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) impune noi sancţiuni împotriva deja izolatului regim.

25 mai 2009 – Are loc a doua detonare a unui dispozitiv nuclear, precum şi lansarea unei serii de rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune. Puterea exploziei a fost estimată la cinci kilotone.

Martie 2010 – Coreea de Nord este acuzată că ar fi scufundat vasul de război sud-coreean Cheonan, care a dus la moartea a 46 de membri ai echipajului.

cheonan afp

Epava vasului de război sud-corean Cheonan aşezată pe o barjă. Dezastrul naval pare a fi fost provocat de Coreea de Nord FOTO AFP

Noiembrie 2010 – Coreea de Nord atacă insula sud-coreeană Yeongpyeong. Patru oameni îşi pierd viaţa.

Decembrie 2011 – Liderul nord-coreean Kim Jong-il moare, fiind înlocuit de fiul acestuia, Kim Jung-on. Se pun mari speranţe în noul lider de doar 28 de ani care, fiind şcolit în Elveţia, ar putea întreprinde reforme.

Aprilie 2012 – Lansarea unui satelit în spaţiu este sortită eşecului, însă este condamnată la nivel mondial drept o lansare a unei rachete balistice deghizate.

Decembrie 2012 – Coreea de Nord lansează, de acestă dată cu succes, o rachetă bazată pe tehnologia rachetelor balistice. Experimentul este larg criticat şi atrage după sine noi sancţiuni.

coreea de nord

FOTO Reuters 

Ianuarie 2013 – Respingând sancţiunile, Coreea de Nord confirmă că intenţionează să desfăşoare un al treilea test nuclear.

12 februarie 2013 – O explozie subterană este detectată în zona de testare nucleară Punngye-ri, experţii estimând impactul explozie între şase şi sapte kilotone.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite