Cronicile lui Duterte: cele mai controversate declaraţii ale preşedintelui Filipinelor. „Fiu de târfă”, insulta preferată pentru demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte se bucură de un sprijin aproape universal în rândul populaţiei ţării asiatice, însă declaraţiile sale controversate – de la jignirea demnitarilor străini la ameninţări la adresa jurnaliştilor – i-au adus multe critici din rândul comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor care militează pentru drepturile omului.

Ales preşedinte al ţării în mai 2016, maniera directă în care Duterte adresează diverse subiecte i-au adus supranumele de „Trump al Asiei”. Şeful statului filipinez a reuşit însă să-l întreacă pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite în ceea ce priveşte insultele şi ameninţările, de cele mai multe ori exprimate nevoalat.

Ultima „ispravă” a lui Duterte, aceea de a-l cataloga pe preşedintele american Barack Obama drept  „fiu de târfă” dacă acesta din urmă l-ar fi chestionat pe tema campaniei violente împotriva drogurilor pe care o susţine în Filipine, a convins Casa Albă să anuleze o primă întâlnire între cei doi şefi de stat. Însă acesta nu a fost nici pe departe primul derapaj diplomatic al preşedintelui filipinez, care face uz de această insultă şi pentru alţi demnitari.

„Primarul ar fi trebuit să fie primul” la viol

Un prim incident cu diplomaţia americană a avut loc înainte ca Duterte să ajungă preşedinte al Filipinelor, pe când era încă primar al oraşului Davao City. 

În aprilie 2016, în plină campanie prezidenţiale, Duterte a făcut o aluzie scandaloasă într-un discurs ţinut în Davao City despre un incident care a avut loc în 1989, atunci când deţinuţi evadaţi dintr-un penitenciar au luat ostatici 15 membri ai unei grupări religioase protestante. La acel moment, Duterte se afla în al doilea de mandat ca primar şi a făcut parte din echipa care a încercat să negocieze eliberarea ostaticilor.

După încheierea crizei, ostaticii au povestit că nouă dintre ei, incluzând misionara australiancă Jacqueline Hamill, au fost violaţi de către atacatori. Hamill s-a numărat printre cei cinci ostatici care au murit în urma atacului.

Amintindu-şi despre momentul în care a văzut cadavrul lui Hammill, declaraţia lui Duterte a stârnit critici vehemente:

„Am fost enervat de faptul că a fost violată? Da, ăsta este unul dintre motive. Dar ea era chiar frumoasă. Primarul ar fi trebuit să fie primul.” 

„O să ofer un rahat Statelor Unite şi Australiei”

Ulterior, Duterte şi-a cerut scuze pentru afirmaţie şi a afirmat că a fost doar o glumă, ceea ce nu l-a scăpat de o avalanşă de critici din toate direcţiile. Printre criticii cei mai vehemenţi ai lui Duterte s-a numărat ambasadorul Statelor Unite în arhipelag, Phillip Goldberg, fapt ce i-a atras mânia actualului preşedinte filipinez.

La acel moment, Duterte a ameninţat că va rupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi cu Australia (al cărei ambasador l-a criticat de asemenea pentru afirmaţie) dacă va ajunge preşedinte, adăugând că va oferi ambelor ţări „un rahat” dacă vor continua să-l critice.

„Ambasadorul american e un fiu de târfă care mă enervează” 

Disputa dintre Duterte şi Goldberg s-a reînnoit în luna iulie, după ce şeful statului filipinez s-a întâlnit cu ambasadorul american şi cu Secretarul de Stat american John Kerry pentru a discuta arbitrajul internaţional privind activitatea Chinei din Marea Chinei de Sud.

După întâlnire, Duterte a povestit într-o conferinţă de presă ce „impresii” i-au lăsat cei doi demnitari americani:

„John Kerry este în regulă, dar m-am contrazis cu ambasadorul lor homosexual. Fiu de târfă, chiar mă enervează.”

„Papă, nenorocitule, du-te înapoi şi nu te mai întoarce”

Modul direct de exprimare a lui Duterte nu i-a creat probleme în ceea ce priveşte popularitatea nici după ce l-a insultat pe Papa Francisc, din cauza unei vizite a Suveranului Pontif în arhipelag în ianuarie 2015. Asta în condiţiile 82,9% din populaţia Filipinelor sunt romano-catolici practicanţi.

Tot în cadrul campaniei prezidenţiale, într-un discurs susţinut în noiembrie 2015, Duterte a povestit susţinătorilor săi frustrarea pe care a avut-o din cauza ambuteiajelor din trafic, cauzate de vizita papală în capitala Manila:

„Am fost blocaţi în trafic timp de cinci ore. Am întrebat de ce, mi-au zis că e închis. Am întrebat cine vine în vizită. Mi-au zis că e Papa. Îmi venea să-l sun şi să-i zic <<Papă, nenorocitule, întoarce-te acasă. Nu ne mai vizita vreodată>>”

Ulterior, Duterte a declarat că se va duce la Vatican pentru a cere iertare Sfântului Scaun, alegând în cele din urmă să trimită o scrisoare Papei, care în răspuns i-ar fi scris că „apreciază sentimentul”, conform mediei filipineze.

„Trump e un habotnic, eu nu sunt”

Deşi stilul său direct de discurs i-a atras comparaţii cu Donald Trump, unele propuneri ale candidatului republican par să fie prea extreme şi pentru Duterte, care a găsit rapid o diferenţă între el şi magnatul american:

„Donald Trump este un habotnic, eu nu sunt” a declarat Duterte pentru AP, întrebat despre propunerile afaceristului de a ridica un zid la graniţa cu Mexic şi a opri imigraţia musulmană dacă va fi ales preşedinte al Statelor Unite.

„Jurnaliştii care sunt fii de târfe nu sunt feriţi de asasinări”

La două săptămâni după ce a fost ales preşedinte, Duterte a reuşit să îşi atragă critica şi din partea mediei filipineze, după ce a încercat să justifice eventuale omoruri extrajudiciare ale jurnaliştilor. Întrebat despre cum va gestiona problema asasinărilor de jurnalişti după un astfel de caz, şeful statului filipinez a răspuns franc:

„Doar fiindcă eşti jurnalişti nu eşti ferit de asasinate, asta dacă eşti un fiu de târfă” a declarat Duterte, conform AFP.

„O să vă arunc pe toţi în Golful Manila şi voi îngrăşa peştii de acolo”

Cele mai multe critici la adresa lui Duterte vin din cauza campaniei sale extrem de dure împotriva traficului de droguri, în cadrul căruia a încurajat poliţia şi populaţia să execute omoruri extrajudiciare împotriva persoanelor pe care le suspectează că ar fi traficanţi sau consumatori. 

„Uitaţi despre drepturile omului. Dacă voi ajunge preşedinte, voi face ce am făcut şi ca primar. Voi, drogaţilor, netoţilor şi leneşilor, mai bine aţi pleca. Pentru că v-aş omorî. O să vă arunc pe toţi în Golful Manila, şi o îngraş peştii de acolo” a sunat una din ameninţările lui Duterte din cadrul campaniei prezidenţiale.

Preşedintele filipinez a mers într-atât încât să sugereze că ar putea face un armistiţiu cu rebelii comunişti din anumite zone ale ţării, dacă aceştia îşi vor îndrepta eforturile împotriva traficului de droguri.

„Pot face barbariile Statului Islamic de 10 ori mai bine” 

Nici reţeaua islamistă nu a scăpat de ameninţările lui Duterte, care a promis că le va răspunde jihadiştilor cu aceeaşi monedă în cazul în care se vor extinde pe teritoriul arhipelagului:

„„Următoarea noastră grijă este, desigur, terorismul Statului Islamic. Ei nu au o ideologie politică. Am văzut ( n.r. - de la SI) practici barbare şi chiar decapitări în văzul tuturor. Nu ştiu cum să primesc asemenea acţiuni dar, dacă veţi face asta, veţi scoate ce e mai rău din mine şi aţi pierdut. Dacă voi o puteţi face, eu o pot face de 10 ori mai bine ca voi cu siguranţă” a declarat şeful statului filipinez, în cadrul unei ceremonii de numire a mai multor oficiali” a declarat Duterte într-o conferinţă de presă de pe 15 august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite