Covid-19. Cum au reuşit Singapore şi Hong Kong să ţină sub control epidemia. SUA, un fiasco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asia de Sud-Vest a fost şi ea cuprinsă de epidemia de coronavirus dar statele din această zonă, deşi sunt în proximitatea Chinei sau au comunităţi mari de chinezi, au gestionat mult mai bine criza.

Dacă în cazul unor ţări ca Vietnam sau Filipine se poate crede că autorităţile nu comunică exact situaţia, epidemia având în aceste state o anvergură redusă conform datelor oficiale, Singapore şi Hong Kong se descurcă mult mai bine ca statele occidentale.

Hong Kong este chiar la graniţa Chinei iar Singapore are o comunitate extrem de mare de chinezi, aceştia fiind una din principalele etnii ale statului alături de indonezieni şi malaiezieni.

Atât Hong Kong cât şi Singapore au circa 200 de cazuri fiecare de 10 oei mai puţin decât în Franţa sau Italia.

Măsurile luate de aceste state foarte populate au fost însă extrem de bune mai ales că dispun de sisteme medicale performante, la nivelul Europei Occidentale.

Astfel, Hong Kong a dezvoltat rapid kituri de testare a coronavirusului, testând zeci de mii de persoane în timp record. 12.000 de oameni au stat în carantină chiar la începutul epidemiei.

”Italia şi Iran au negat epidemia de coronavirus la început. La fel şi în SUA. Vietnam a testat mai multe perosane de coronavirus decât a testat SUA. Este şocant!”, a declarat Ashish Jha, şeful Harvard Global Health Institute.

Jha credee că rapiditatea cu care statele au testat cetăţenii a contat decisiv pentru răspândirea virusului.

”Testele din SUA lansate în ianuarie aveau probleme şi s-a întârziat cu câteva săptămâni realizarea unor kituri performante. E un fiasco”, a spus Jha.

Hong Kong care testează cetăţenii din ianuarie, a raportat doar 126 de cazuri până pe 10 martie, cam tot atât cât a raportat SUA într-o singură zi.

În plus, un factor important l-a reprezentat faptul că în Vietnam, Filipine, Hong Kong sau Singapore, statul a siugurat tratamentul de urgenţă pentru pacienţi fără costuri suplimentare. În plus aceste ţări au avut experienţa anterioară a epidemiilor SARS şi MERS astfel că au reuşit să implementeze mult mai rapid un sistem de prevenţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite