Doctor chinez ameninţat după ce a încercat să avertizeze populaţia despre coronavirus. El însuşi s-a îmbolnăvit

Doctor chinez ameninţat după ce a încercat să avertizeze populaţia despre coronavirus. El însuşi s-a îmbolnăvit

Dr.Li a fost nevoit să se interneze din cauza virusului

La începutul lunii ianuarie, autorităţile din oraşul chinez Wuhan încercau să ţină sub control informaţiile despre epidemia cu coronavirus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Când un medic a încercat să îi avertizeze pe colegii medicali despre focar, poliţia i-a făcut o vizită şi i-a spus să se oprească. O lună mai târziu a fost salutat ca erou, după ce şi-a făcut publică povestea dintr-un pat de spital.

"Salut tuturor, sunt Li Wenliang, medic oftalmolog la Spitalul Central Wuhan", începe postarea doctorului.

Dr. Li lucra în centrul focarului de epidemie în decembrie, când a observat şapte cazuri de virus despre care credea că ar fi fost  SARS - virusul care a dus la o epidemie globală în 2003.

Se credea că aceste cazuri provin din piaţa fructelor de mare din Huanan din Wuhan şi pacienţii erau în carantină în spitalul său.

Astfel, doctorul i-a pus în alertă colegii săi pe un grup de chat al spitalului, întrebând totodată de ce autorităţile nu spun nimic despre epidemie

The letter that Dr Li says police told him to sign saying he made false comments

Patru zile mai târziu a fost vizitat de oficialii Biroului de Securitate Publică şi pus să semneze o scrisoare în care era acuzat că „a făcut comentarii false” care au „tulburat sever ordinea socială”.

„Vă avertizăm solemn: dacă veţi continua cu încăpăţânarea impertinentă şi veţi continua această activitate ilegală, veţi fi adus în faţa justiţiei. Aţi înţeles?" Mai jos Dr. Li a scris de mână: „Da, am înţeles”.

El a fost una dintre cele opt persoane despre care Poliţia a spus că sunt cercetate pentru „răspândirea de zvonuri”.

La sfârşitul lunii ianuarie, medicul a publicat o copie a scrisorii şi a explicat ce s-a întâmplat. Între timp, autorităţile locale i-au cerut scuze, potrivit BBC. 

Ce nu ştia Dr.Li era faptul că la momentul respectiv el însuşi era infectat cu noul virus. Pe 10 ianuarie, a început să tuşească, a doua zi a avut febră, iar două zile mai târziu era internat în spital. La fel au păţit şi părinţii săi. Zece zile mai târziu, pe 20 ianuarie, China recunoştea epidemia. 

Internauţii l-au catalogat imediat drept ”erou” pe doctorul care a alertat populaţia în ciuda ameninţărilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: