Coreea de Sud. Fosta preşedintă a ţării riscă 35 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Park Geun-hye, fosta preşedintă a Coreei de Sud FOTO Getty Images
Park Geun-hye, fosta preşedintă a Coreei de Sud FOTO Getty Images

Parchetul sud-coreean a cerut ca fosta preşedintă Park Geun-hye - destituită şi apoi condamnată în urma unui răsunător scandal de corupţie şi abuz de putere - să fie condamnată la 35 de ani de închisoare, relatează AFP.

Prima femeie aleasă preşedintă în Coreea de Sud, Park a fost destituită în 2017 în urma unor uriaşe manifestaţii, după dezvăluiri potrivit cărora a luat mită, împreună cu confidenta sa, de la cele mai mari conglomerate din ţară, în schimbul unor favoruri.

În 2018, ea a fost condamnată la 32 de ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată de corupţie, abuz de putere, încălcarea legislaţiei electorale şi deturnarea unor fonduri de la Serviciul Naţional sud-coreean de Informaţii (NIS).

La procesul în apel, la Înalta Curte de la Seul, parchetul a cerut ca Park să fie condamnată la 35 de ani de închisoare, iar valoarea amenizii să fie crescută la 33,3 miliarde de woni (24,5 milioane de euro), de la 20 de miliarde de woni, cât a cerut anterior, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Park, care refuză de peste doi ani să asiste la majoritatea procedurilor judiciare, a boicotat această şedinţă în apel, potrivit Yonhap.

Curtea urmează să se pronunţe la 10 iulie.

Acest scandal de corupţie a scos la iveală legături tulburi între conglomerate familiale sud-coreene ca Samasung şi puterea politică, prin intermediul lui Park şi al confidentei sale Choi Soon-sil, care au acceptat mită în schimbul unor favoruri politice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite