Coreea de Nord anunţă noi teste nucleare, implicând „detonarea unui focos nuclear”

Coreea
de Nord anunţă noi teste nucleare, implicând „detonarea unui
focos nuclear”

Agenţia de presă de stat a Coreei de Nord KCNA a anunţat marţi dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, şi-a dat acordul pentru executarea unor noi teste nucleare în următoarea perioadă vizând capacitatea de a monta focoase nucleare pe rachete balistice, conform Reuters.


Liderul nord-coreean ar fi confirmat noile exerciţii nucleare după ce a supervizat o simulare a reintrării în atmosfera terestră a unei rachete balistice, care ar fi măsurat „stabilitatea structurală termodinamică a unor materiale noi, rezistente la căldură”, conform agenţiei.

„Declarând că un test care va consemna detonarea unui focos nuclear şi lansarea mai multor tipuri de rachete balistice cu capacitatea de a purta focoase nucleare va avea loc în scurt timp pentru a spori capacitatea de atac nuclear, el (Kim Jong-Un) a ordonat să se facă toate pregătirile necesare pentru acestea până la ultimul detaliu” se arată în reportajul KCNA.

Anunţul vine în contextul unei situaţii tensionate în Peninsula Coreeană din cauza intensificării programului nuclear al regimului de la Phenian în 2016. În primele două luni şi jumătate ale anului, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, că a miniaturizat focoase nucleare cu scopul de a le putea monta pe rachete balistice şi că a trimis un satelit în spaţiu cu ajutorul unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune. 

Oficiali ai Coreei de Sud şi Statelor Unite s-au declarat sceptici cu privire la anunţul miniaturizării focoaselor nucleare de către Coreea de Nord. Cu toate acestea Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în urmă cu două săptămâni o rezoluţie care aplică noi sancţiuni economice Phenianului, cu scopul de a descuraja programul nuclear al ţării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: