Coreea de Sud: preşedintele promite securitate şi diplomaţie cu Phenianul

Coreea de Sud:
preşedintele promite securitate şi diplomaţie cu Phenianul

Preşedintele Park Geun-Hye a sugerat o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un FOTO AFP

Preşedintele ales al Coreei de Sud, Park Geun-Hye, a promis joi “o nouã erã” în politica nord-coreeanã a Seulului, fondatã pe “securitate puternicã şi diplomaţie bazatã pe încredere”.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

“Lansarea rachetei cu bãtaie lungã de cãtre Coreea de Nord demonstreazã gravitatea situaţiei de securitate în care ne aflãm”, a declarat Park Geun-Hye, în ziua urmãtoare victoriei sale în alegerile prezidenţiale, în faţa şefului opoziţiei de centru-stânga, Moon Jae-In.

“Eu îmi voi ţine promisiunea pe care v-am fãcut-o: de a deschide o nouã erã în Peninsula Coreea, fondatã pe securitate puternicã şi diplomaţie bazatã pe încredere”, a adãugat ea, dupã ce s-a recules la mormântul tatãlui ei, dictatorul Park Chung-Hee.

În timpul campaniei electorale, doamna Park s-a distanţat de intransigenţa ce caracterizeazã politica nord-coreeanã a partidului conservator al preşedintelui în exerciţiu, Lee Myung-Bak, care a suspendat ajutorul umanitar pentru Phenian ca represalii pentru bombardarea unei insule sud-coreene în 2010, aminteşte AFP.

Doamna Park a sugerat chiar o întâlnire cu tânãrul lider nord-coreean Kim Jong-Un, propulsat în fruntea regimului comunist dupã moartea tatãlui sãu Kim Jong-Il, în decembrie 2011.

Cu toate acestea, specialiştii estimeazã cã ea va fi opritã de membrii intransigenţi ai familiei sale politice şi de dorinţa afişatã de Statele Unite şi aliaţii lor de a pedepsi Coreea de Nord dupã lansarea unei rachete pe 12 decembrie consideratã de ei un test deghizat de rachetã balisticã.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află încă, teoretic, în stare de conflict în absenţa unui tratat de pace semnat dupã sfârşitul rãzboiului. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările