Coreea de Sud îi propune lui Kim Jong-un reluarea dialogului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari sud-coreeni aflaţi în post la Podul Fără Întoarcere FOTO panmunjeomtour.com
Militari sud-coreeni aflaţi în post la Podul Fără Întoarcere FOTO panmunjeomtour.com

Coreea de Sud a propus luni reluarea dialogului cu vecinul său din Nord, după ce regimul stalinist de la Phenian a efectuat cu succes un tir de rachetă intercontinentală, relatează AFP.

Este vorba de prima ofertă de dialog făcută de Seul Phenianului de la instalarea la putere, în mai, a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, perceput ca fiind mai deschis negocierilor decât predecesoarea sa.

Şi Crucea Roşie a propus reluarea discuţiilor între cele două Corei, arătându-se îngrijorată de situaţia familiilor despărţite de războiul  din perioada 1950-1953.

Ministerul sud-coreean al Apărării a propus defăşurarea unei întrevederi vineri, la Panmunjom, localitatea de la frontieră unde s-a semnat armistiţiul.

Crucea Roşie a propus ca întâlnirea cu privire la reuniunile familiilor să aibă loc în acelaşi loc, pe 1 august.

Întâlnirea propusă de sud-coreeni ar urma să fie prima reuniune intercoreeană oficială din decembrie 2015 încoace.

Precedenta preşedintă, Park Geun-hye, a refuzat megocierile, condiţionându-le de dezarmarea nucleară a Nordului.

Conflictul armat din Peninsula Coreeană s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două Corei se află în continuare, în mod teoretic, în război, iar comunicaţiile transfrontaliere, scrisorile sau apelurile telefonice sunt interzise.

Moon Jae-in a promis în timpul campaniei să întindă o mână Nordului. Însă această strategie a suferit un duş rece din cauza accelerării programelor nucleare şi balistice ale Phenianului.

Coreea de Nord, care a realizat cinci teste nucleare începând din 2006, dintre care două de la începutul lui 2016, a reuşit, pe 4 iulie, de Ziua Naţională a Statelor Unite, primul său test de rachetă intercontinentală (ICBM).

Acest test, care apropie Phenianul de obiectivul său de a fi în măsură să ameninţe teritoriul american cu focul nuclear, a antrenat condamnări puternice în întreaga lume şi noi eforturi ale Casei Albe de a înăspri sancţiunile internaţionale.

Reuniunile propuse ar putea, dacă au loc, să constituie „o ocazie rară de a diminua tensiunile care cresc de zece ani”, a apreciat Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong.

Cele două părţi ar putea să negocieze într-o primă fază a acestor întâlniri încetarea operaţiunilor de propagandă care au loc de o parte şi de alta a frontierei, a subliniat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite