Coreea de Sud şi Japonia au semnat un acord de schimb de informaţii militare, inclusiv secrete, asupra Coreei de Nord

Coreea de Sud şi Japonia au semnat un acord de schimb de informaţii militare, inclusiv secrete, asupra Coreei de Nord

FOTO AFP

Coreea de Sud şi Japonia au semnat un acord de informaţii militare pe tema Coreei de Nord, care le va permite să schimbe date asupra ameninţării reprezentate de testele cu rachetă şi activităţile nucleare ale regimului stalinist de la Phenian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Documentul, intitulat Acordul General de Securitate asupra Informaţiilor Militare, a fost semnat la Seul, la sediul Ministerului sud-coreean al Apărării, de către ministrul Han Min-koo şi ambasadorul Japoniei în Coreea de Sud, Yasumasa Nagamine, transmite agenţia de presă Yonhap, potrivit Agerpres.

Acordul a intrat imediat în vigoare, întrucât nu necesită aprobarea Parlamentului.

Cele două ţări au ajuns la o înţelegere similară acum aproape cinci ani, dar semnarea documentului a fost anulată în ultimul moment, în 2012, din cauza controversei generate atunci în Coreea de Sud de primul pact în materie de apărare cu Japonia, contestată pentru dominaţia sa colonială asupra Peninsulei Coreene între 1910 şi 1945.

În prezent, trei partide de opoziţie din Coreea de Sud au protestat faţă de graba cu care a fost semnat tratatul, precizând că vor solicita demisia ministrului Apărării, într-un moment de extremă fragilitate a Guvernului preşedintei Park Geun-hye.

Potrivit unui sondaj Gallup Coreea publicat vineri, 59% din 1.007 respondenţi se opun unui acord militar între Seul şi Tokyo.

Totuşi, Ministerul sud-coreean al Apărării insistă asupra beneficiilor unui astfel de acord în condiţiile creşterii numărului testelor cu rachetă ale regimului stalinist de la Phenian şi atrage atenţia că o criză politică internă nu ar trebui să compromită o problemă de securitate naţională.

Acordul va permite Coreei de Sud şi Japoniei să partajeze direct informaţii clasificate asupra programelor militare ale Coreei de Nord, şi nu prin intermediul Statelor Unite, aşa cum au făcut până acum în virtutea unui pact trilateral semnat în 2014.

Coreea de Sud are acorduri cu 33 de ţări, inclusiv cu Statele Unite şi Rusia, privind partajarea de informaţii militare, notează Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările