Coreea de Nord ameninţă Japonia cu o „rachetă balistică adevărată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine a KCNA cu lansatorul de rachete multiple care ar fi fost tesztat de Phenian, joi FOTO AFP
Imagine a KCNA cu lansatorul de rachete multiple care ar fi fost tesztat de Phenian, joi FOTO AFP

Coreea de Nord l-a numit pe prim-ministrul japonez Shinzo Abe un „imbecil” şi un „pitic politic”, acuzându-l că a catalogat greşit ultimul test de armament al Phenianului, informează BBC.

Abe a condamnat Nordul pentru „lansările repetate de rachete balistice”, după ce două proiectile au fost trase joi. 

Însă Coreea de Nord a insistat că testa „un lansator foarte mare de rachete multiple”.

Sâmbătă, presa nord-coreeană de stat a scris că Japonia „ar putea să vadă ce înseamnă o rachetă balistică adevărată în viitorul nu foarte îndepărtat”.

Potrivit rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, Coreei de Nord îi este interzisă lansarea de rachete balistice.

Ţara este ţinta mai multor seturi de sancţiuni, ca urmare a programelor sale nucleare şi balistice. Ridicare acestor sancţiuni a fost un scop principal al discuţiilor Nordului cu SUA – aliate ale Japoniei – însă acestea au stagnat după summitul eşuat din februarie,  dintre liderul Kim Jong-un şi omologul său american Donald Trump.

Coreea de Nord a lansat ceea ce observatorii din Coreea de Sud au catalogat drept două „proiectile neidentificate”, din provincia Hamgyong în Marea Japoniei, joi.

Condamnând lansarea, premierul japonez Shinzo Abe a declarat: „Lansările repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord sunt o sfidare serioasă nu numai la adresa ţării noastre, ci şi a comunităţii internaţionale”. Nord-coreenii au publicat fotografii despre care au spus că-l prezintă pe Kim Jong-un inspectând lansarea.

Agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA a transmis, sâmbătă: „Poate fi spus că Abe este doar un idiot din lume şi cel mai prost om din istorie, pentru că nu reuşeşte să facă diferenţa între o rachetă dintr-un sistem de lansare de rachete multiple, chiar dacă vede un raport însoţit de fotografii”. KCNA a adăugat: „Abe s-ar putea să vadă ce este o rachetă balistică adevărată în viitorul nu foarte îndepărtat şi chiar sub nasul lui. Abe nu este altceva decât un imbecil perfect şi un pitic politic”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite