Coreea de Nord a vrut să sărbătorească ziua fondatorului său, Kim Ir Sen, cu un test cu rachetă, dar acesta a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a vrut să lanseze vineri o rachetă cu rază medie de acţiune, pentru a sărbători ziua de naştere a fondatorului său, Kim Ir Sen, dar testul a eşuat, au declarat oficiali din armata americană şi a Coreei de Sud, citaţi de Associated Press.

Deocamdată nu este clară racheta a fost lansată de pe coasta de est a ţării şi nici dacă a explodat în aer, la scurt timp după lansare, sau dacă s-a prăbuşit în apă.

“Condamnăm în termeni duri testele cu rachetă ale Coreei de Nord, care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, ce interzic explicit folosirea tehnologiei de rachete balsitice de către Coreea de Nord”, a spus un oficial american din Departamentul Apărării.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează o sursă sub acoperirea anonimatului, racheta care urma să fie testată este, teoretic, suficient de puternică pentru a lovi bazele militare americane din Asia.

Testul eşuat vine în condiţiile în care tensiunile din Peninsula Coreea au escaladat, pe fondul exerciţiilor militare anuale SUA-Coreea de Sud, pe care Phenianul le numeşte o repetiţie pentru o invazie. De altfel, statul communist a lansat recent mai multe rachete şi runde de artilerie în mare, aparent în semn de protest faţă de manevre.

Intensificarea retoricii beligerante şi a simulărilor militare ar putea avea legătură cu pregătirile pentru o reuniune majoră a partidului de guvernare de la Phenian, ce ar urma să aibă loc luna viitoare şi care, potrivit analiştilor, ar putea să consolideze şi mai mult regimul autocrat al lui Kim Jong-un şi să îndepărteze atenţia populaţiei de la criza catastrofală pe care o traversează ţara din punct de vedere economic.

În luna martie, Phenianul a anunţat că a dezvoltat ogive nucleare miniaturale, care pot fi instalate pe rachetele intercontinentale ale regimului, după ce, în ianuarie,  a desfăşurat un al patrulea test atomic. Autorităţile comuniste susţin că a fost vorba de o bombă cu hidrogen, dar mulţi experţi, precum şi autorităţile din Coreea de Sud şi Statele Unite, se îndoiesc.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate o nouă rundă de sancţiuni, în replică la testul nuclear, dar şi la lansarea unui satelit pe orbită. Ambele acţiuni încalcă restricţiile impuse deja de ONU.

Toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.

În replică la restricţii, Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile cu rază scurtă de acţiune în mare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite