Coreea de Nord susţine că este un stat nuclear capabil să lovească Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sud-coreenii au urmărit îngrijoraţi informaţiile despre tirul balistic al Coreei de Nord Foto: EPA-EFE
Sud-coreenii au urmărit îngrijoraţi informaţiile despre tirul balistic al Coreei de Nord Foto: EPA-EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat, miercuri, că ţara sa a devenit un stat nuclear deplin, după ce Phenianul a testat cu succes un nou tip de rachetă intercontinentală, care, potrivit nord-coreenilor, ar pune în raza sa de acţiune „întreg continentul american“, relevă AFP.

Acest tir de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pune capăt unei pauze de testare care dura de mai bine de două luni. Totodată, notează agenţia citată, el reprezintă o nouă sfidare la adresa preşedintelui american Donald Trump, care a dat asigurări că dezvoltarea unor asemenea capacităţi „nu va avea loc“.

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean Ri Chun-hee a apărut la televiziunea oficială pentru a anunţa acest succes.

„Kim Jong-un a declarat cu mândrie că ne-am realizat, în sfârşit, cauza istorică - obţinerea unei forţe nucleare de stat, punerea la punct a unei puteri balistice“, a afirmat ea. „Marele succes al testului ICBM Hwasong-15 este o victorie ce nu are preţ, obţinută de marele popor erou“ al Coreei de Nord.

De altfel, presa oficială a vorbit despre cea mai sofisticată armă de până acum. „Sistemul de armament de tip ICBM Hwasong-15 este o rachetă intercontinentală echipată cu o ogivă grea, extrem de mare, capabilă să lovească totalitatea teritoriului continental american“, a transmis agenţia de presă KCNA.

Potrivit Phenianului, racheta a atins o altitudine de 4.457 de kilometri înainte de a cădea la 950 de kilometri de locul de lansare.

Un specialist occidental a apreciat că traiectoria „în clopot“, pe verticală, sugerează că aceasta are o rază de acţiune de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a atinge oricare dintre principalele oraşe americane.

Un răspuns dat SUA

Agenţia France-Presse comentează că acest tir are toate elementele pentru a reprezenta o sfidare la adresa preşedintelui Trump, care a anunţat recent impunerea unor noi sancţiuni Phanianului şi care a introdus Coreea de Nord pe lista americană a statelor care susţin terorismul, notează News.ro.

Trump s-a arătat evaziv în răspunsul său iniţial, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a acceptat să se reunească de urgenţă.

„Ne vom ocupa de asta“, a declarat liderul Casei Albe.

În acest timp, în capitala nord-coreeană, unde totul este strict controlat, unii locuitori s-au adunat în faţa unui ecran uriaş pentru a urmări informaţiile.

Jang Kwang Hyok, în vârstă de 32 de ani, avea o întrebare pentru preşedintele american. „Vreau să-l întreb pe Trump: veţi mai îndrăzni să mai fiţi ostil ţării noastre? Veţi continua să fiţi aşa, când Hwasong-15 va fi trasă împotriva teritoriului continental american?“.

Phenianul, care se află la al treilea tir reuşit de ICBM, încă mai are de demonstrat că stăpâneşte tehnologia reintrării ogivelor din spaţiu în atmosferă. Însă specialiştii apreciază că este cel puţin pe punctul de a dezvolta o capacitate operaţională de atac intercontinental.

În opinia lui David Wright, un expert în controlul armamentului de la Union of concerned scientists, parametrii zborului arată că racheta „ar fi avut o rază de acţiune suficientă pentru a atinge Washington DC (capitala federală americană) şi orice parte a Statelor Unite continentale“.

Soluţie diplomatică?

În comunicatul său oficial, Coreea de Nord subliniază că este de-acum o putere nucleară deplină. Dar, scrie presa oficială, armamentul nord-coreean „nu va reprezenta vreo ameninţare la adresa vreunei ţări din regiune atât timp cât interesele Coreei de Nord nu vor fi puse în discuţie. Aceasta este declaraţia noastră solemnă“.

Melissa Hanham, o specialistă de la Institutul Middlebury, consideră că acest comunicat al Phenianului oferă posibilitatea unei soluţionări diplomatice a crizei actuale cu Statele Unite.

„Poate că este o poartă de ieşire“, a scris ea pe Twitter. „O modalitate de a spune că au obţinut ceea ce voiau, atât timp cât noi îi tratăm aşa cum vor ei să fie trataţi“, a continuat ea, îndemnând, totodată, comunitatea internaţională să profite de ocazie. „Diplomaţia merită riscul unui eşec. Să nu se discute cu ei ar însemna să li se dea timp să se consolideze.“

Tensiunile în centrul cărora se află ambiţiile atomice ale Phenianului s-au intensificat puternic după cel de-al şaselea test nuclear, din 3 septembrie, cel mai puternic de până în prezent. Comunitatea internaţională continuă să fie puternic îngrijorată şi caută soluţii.

Beijingul militează pentru un „dublu moratoriu“ - oprirea exerciţiilor militare comune ale Washingtonului şi Seulului în schimbul opririi programelor militare nord-coreene. Dar Washingtonul respinge „dubla suspendare“, iar săptămâna trecută a anunţat noi sancţiuni vizând un anumit număr de întreprinderi chineze care fac afaceri cu statul paria şi transportul maritim nord-coreean.

În acest timp, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, care a condamnat noul tir efectuat de Phenian, a evocat riscul ca tensiunea din peninsulă să devină incontrolabilă.

„Trebuie să prevenim un scenariu în care Nordul poate evalua prost situaţia şi să ne ameninţe cu arme nucleare sau în care Statele Unite ar intenţiona o lovitură preventivă“ împotriva Coreei de Nord, a declarat el.

Seulul, capitala sud-coreeană, care are 10 milioane de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri de linia de demarcaţie dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord. 

Oraşul se află în raza de acţiune a unor importante unităţi de artilerie şi de rachete desfăşurate de Phenian de-a lungul liniei, iar un studiu realizat de grupul de reflecţie Nautilus din California a ajuns la concluzia că aproximativ 65.000 de civili şi-ar pierde viaţa la Seul în prima zi a unui atac nord-coreean cu arme convenţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite