Coreea de Nord îl cataloghează pe premierul japonez Shinzo Abe drept „idiot“ şi „scelerat“: avertismentul lansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shinzo Abe FOTO Getty Images
Shinzo Abe FOTO Getty Images

Un ambasador de la Ministerul nord-coreean de Externe, Song Il Ho, l-a catalogat drept ”idiot” şi ”scelerat” pe premierul japonez Shinzo Abe, şi l-a avertizat, într-un comunicat, că nu va pune niciodată piciorul în Phenian, din cauza criticilor sale faţă de tiruri recente de rachete nord-coreene, relatează AFP.

Premierul japonez este ”un copil diform” şi ”un cretin”, afirmă Song Il Ho, acuzându-l pe premierul nipon de faptul că nu cunoaşte diferenţa între rachete şi lansatoare de rachete multiple.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat ceea ce a prezentat drept ”lansatoare de rachete multiple supergrele”, însă Japonia a apreciat că probabil este vorba despre rachete balistice, care încalcă sancţiunile impuse de ONU.

Declaraţiile japoneze au provocat o diatribă nord-coreeană aprigă şi colorată.

Japonia este una dintre cele mai ostile ţări Coreei de Nord, care dispune de arma nucleară.

”Abe ar fi mai înţelept să renunţe la visul său de a pune piciorul în Phenian”, se arată în acest comunicat nord-coreean.

Shinzo Abe s-a declarat pregătit să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, pentru a aborda problema sensibilă a cetăţenilor japonezi răpiţi de către agenţi nord-coreeni în anii '70 şi '80.

Presa de stat nord-coreeană atacă aproape zilnic Japonia, din cauza atrocităţilor comise de aceasta în timpul ocupaţiei japoneze a peninsulei coreene, până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Phenianul a arătat întotdeauna doar un mic interes faţă de o reluare a relaţiilor cu Tokyo.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit în ultima perioadă cu diverşi lideri străini - americanul Donald Trump, chinezul Xi Jinping, rusul Vladimir Putin şi sud-coreeanul Moon Jae-in, dar cu niciun japonez.

Nordul are o îndelungată istorie de atacuri personale în termeni ”pitoreşti” ale unor lideri străini.

Pe Donald Trump l-a catalogat drept un ”bătrân senil american deranjat mental”, iar pe predecesorii săi Barack Obama şi George W. Bush i-a catalogat drept o ”maimuţă” şi, respectiv, ”om pe jumătate terminat”.

Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost catalogată drept o ”vrăjitoare” şi ”prostituată versată” al cărei ”peşte” este Barack Obama.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite