Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, după ce Coreea de Sud şi-a prezentat noile avioane F-35

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre mare, miercuri, a transmis Armata sud-coreeană, într-o încercare de a-şi arăta capacităţile militare, la câteva ore după ce a spus că va relua discuţiile diplomatice referitoare la denuclearizare cu Statele Unite, în acest sfârşit de săptămână.

Oficialii sud-coreeni au afirmat că racheta a fost trasă din apele estice ale Coreei de Nord, sugerând că ar fi putut fi lansată dintr-un submarin, însă o declaraţie oficială referitoare la sursa de unde a fost lansată racheta nu a fost oferită de aceştia.

Posibilitatea ca Phenianul să lanseze rachete din submarine ar fi alarmantă, pentru că astfel de arme sunt mai greu de detectat din timp.

Potrivit şefilor Statului Major de la Seul, racheta a zburat aproximativ 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 910 kilometri, înainte să aterizeze între Peninsula Coreeană şi Japonia. Autorităţile japoneze şi americane analizează mai multe detalii legate de lansare.

Un oficial japonez a spus anterior că Coreea de Nord a lansat două rachete balistice de pe coasta de est a ţării şi că una dintre ele ar fi ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Nu există informaţii că ar exista nave sau avioane japoneze care să fi suferit daune, a mai precizat el. 

Lansările, care au reprezentat a noua rundă de testări de arme ale Nordului de la sfârşitul lui iulie, a venit la câteva ore după ce un important diplomat nord-coreean a spus că Phenianul şi Washingtonul au acceptat să reia negocierile referitoare la denuclearizare, în acest weekend. 

Coreea de Nord ar putea să-şi exprime astfel şi nemulţumirea în legătură cu faptul că Coreea de Sud şi-a expus pentru prima oară proaspetele avioane de luptă F-35 cumpărate de la americani, cu ocazia ceremoniei de Ziua Armatei, de marţi. Coreea de Nord a numit achiziţionarea avioanelor F-35 o provocare gravă care încalcă înţelegerile recente inter-coreene, care au scopul de a scădea tensiunile militare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite