Coreea de Nord vrea să-şi păstreze expertiza în domeniul nuclear

Coreea de
Nord vrea să-şi păstreze expertiza în domeniul nuclear

Reactor nuclear din Coreea de Nord FOTO Kyodo

Coreea de Nord îşi va păstra exprtiza în domeniul nuclear, în pofida promisiunilor pe care le-a făcut Statelor Unite în vederea „denuclearizării“, potrivit ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho, citat de presa iraniană, în cursul unei vizite în Iran, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o întâlnire, pe 12 iunie, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, acesta din urmă şi-a reafirmat angajamentul în favoarea „denuclearizării a Peninsului Coreene“, o declaraţie vagă de intenţii, fără un calendar şi modalităţi, departe de dezarmarea nucleară „completă, verificabilă şi ireversibilă“ pe care o cereau Statele Unite.

În pofida acestui angajament, „ne vom păstra expertiza nucleară, pentru că ştim că americanii nu-şi vor abandona ostilitatea faţă de noi“, a declarat Ri, citat de agenţia iraniană de presă Mehr, apropiată conservatorilor.

Ministrul nord-coreean a sosit la Teheran marţi, în ziua reimpunerii sancţiunilor americane Iranului. El s-a întâlnit cu lideri iranieni de rang înalt, între care preşedintele Hassan Rohani şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif.

„Să tratezi cu americanii este dificil“, a declarat Ri într-o întâlnire cu preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani. El a spus că „principalul obiectiv“ al ţării sale este „denuclearizarea“ întregii Peninsule Coreene. În acest sens, „este necesar ca americanii să-şi respecte şi ei angajamentele, însă ei refuză să o facă“, a declarat ministrul nord-coreean citat de Mehr.

„Americanii spun vorbe frumoase când negociază şi promit un viitor strălucitor, însă nu-şi pun în aplicare angajamentele atunci când e vorba să treacă la fapte“, a declarat, la rândul său, Larijani.

Statele Unite au reimpus marţi sancţiuni economice dure Iranului, după ce s-au retras în mai din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în 2015, la Viena, între Teheran şi marile puteri.

Aceste sancţiuni includ blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, dar şi măsuri de penalizare a achiziţiilor în sectorul auto şi aviaţia civilă. În noiembrie, o nouă serie de sancţiuni urmează să intre în vigoare şi va viza între altele sectorul petrolier, vital pentru Iran.

citeste totul despre: