Continuarea dinastiei Kim în Coreea de Nord depinde de fertilitatea Primei Doamne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginaţi-vi-l pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un în smoching, aşteptând nervos lângă altarul (sau sanctuarul) bunicului său, Kim Il-sung şi al tatălui, Kim Jong-il. Îşi imaginează chipul viitoarei soţii, anticipând momentul sărutului. Bineînţeles că un asemenea eveniment  poate fi doar imaginat în Coreea de Nord.

În fotografiile în care Kim Jong-un apare alături de proaspăta lui soţie, se poate observa că cei doi stau unul lângă altul, dar la o distanţă decentă, sau ea, cu un pas în spatele liderului.

Observatorii evenimentelor din Coreea de Nord sunt satisfăcuţi şi miraţi, în acelaşi timp, de această nouă desfăşurare a evenimentelor. Totuşi, această manifestare publică nu dă niciun detaliu despre reformele în politică sau în economie pe care le-ar adopta Kim Jong-un şi nici nu reprezintă un apel la tinerii coreeni pentru sprijin. De fapt, adevăratul înţeles al mariajului liderului nord-coreean se reflectă în tradiţia nord-coreeană şi în obiceiurile dinastice, relatează Project-Syndicate.org.

Pentru coreeni, şi nordici şi sudici, căsătoria a fost în legătură strânsă cu viaţa socială. Biroul de Evidenţă a Populaţiei din Coreea raportează că în 2008 doar 25% din femeile nord-coreene, cu vârste între 25 şi 29 de ani, şi numai 4% din femeile cu vârste între 30 şi 34 de ani, nu au fost căsătorite niciodată.  Căsătoria este considerată „la modă” de către elita capitalei nord-coreene, Phenian. 80% din rezidenţii adulţi ai capitalei sunt căsătoriţi. Un coreean trebuie să fie căsătorit pentru a fi considerat adult, şi acest lucru e valabil şi pentru conducătorul ţării.

Bărbatul nord-coreean se căsătoreşte, în medie, la vârsta de 29 de ani, iar femeia la 25, susţine publicaţia sud-coreeană, „Hankyoreh Sinmun”.  Deci, Kim Jong-un, care se presupune că are 28 de ani, s-a căsătorit exact la timp.

În plus, femeile sunt majoritare în Phenian. Potrivit unui dezertor recent care a trăit printre oamenii de elită ai ţării înainte de a fugi în Coreea de Sud, susţine că mai mult de 60% dintre rezidenţii capitalei nord-coreene sunt femei. O figură feminină, cum este cea a Primei Doamne Ri Sol-ju, poate ajuta noul regim prin susţinerea acordată de popor.

Poate cel mai important aspect la mariajul lui Kim Jong-un este că îi oferă credibilitate politică. Înainte să se însoare „Marele Succesor”, părea un băieţel, prins între generali, birocraţi şi membri ai familiei. Printre colegii săi mai maturi şi mai experimentaţi părea un căţeluş, un băieţel bine educat care imita un rege, mereu în umbra predecesorilor săi, spune Project Syndicate. Nu era Kim Jong-un noul lider al Coreei de Nord, ci era o versiune miniaturală a „Marelui Conducător” Kim Il-sung. De fapt, se zvoneşte că, înainte de a fi „dezvăluit” publicului nord-coreean, ar fi fost forţat să suporte mai multe operaţii estetice pentru a semăna şi mai bine cu bunicul său.

În multe tradiţii occidentale, căsătoria, sexul şi copiii nu vin neapărat la pachet. Dar în cultura dinastică a Coreei trebuie să fie un tot unitar, ca piesele unui puzzle care formează o poză de familie perfectă.

Kim Jong-un ar fi fost şi mai bine stabilit pe poziţia de lider suprem dacă ar fi avut şi un copil. Un urmaş i-ar demonstra masculinitatea şi ar fi viitorul moştenitor al dinastiei, transformând „băieţelul care a ajuns rege” şi „marele moştenitor” într-un lider responsabil şi continuator de dinastie. Chiar dacă nu a devenit încă părinte, cu siguranţă „munceşte” la asta. Un moştenitor ar scădea riscul ca fraţii săi vitregi sau alte rude să-i conteste poziţia.

Acum liderul nord-coreean trebuie să demonstreze că este un adevărat familist, ca tatăl şi ca bunicul său, fiecare dintre ei având o mulţime de soţii şi copii. Prima Doamnă, Ri Sol-ju, mai mult ca sigur, speră să-i dăruiască un fiu, pentru a deveni „Soţia şi Mama supremă” a statului şi pentru a trăi o viaţă lungă şi îmbelşugată, cu sau fără Kim. Ea ar trebui să fie conştientă de faptul că viitorul Coreei de Nord, şi implicit al său, este foarte nesigur.  Păstrarea conducerii statului în familie, o va ajuta să-şi întărească poziţia sa şi pe cea a soţului său, conchide Project Syndicate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite