Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezoluţia propusă de Statele Unite a fost votată în unanimitate/ Foto: EPA
Rezoluţia propusă de Statele Unite a fost votată în unanimitate/ Foto: EPA

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, printr-un vot unanim, noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord ce impun o interdicţie asupra exporturilor de textile şi o limită asupra importurilor de ţiţei, ca răspuns la ultimul test nuclear desfăşurat de Phenian, informează Reuters.

A fost pentru a noua oară când o rezoluţie este adoptată în unanimitate de către Consiliul de Securitate în răspuns la programele balistice şi nucleare ale Coreei de Nord. Conform mai multor surse diplomatice, Statele Unite au fost nevoite să accepte o versiune mai puţin dură a acestor sancţiuni pentru a obţine voturile Chinei şi Rusiei.

Textilele au reprezentat cel de-al doilea export principal al Coreei de Nord, după cel de cărbune şi alte minerale, în anul trecut, totalizând 752 milioane de dolari. Aproape 80% din exporturile de textile au mers către China.

Rezoluţia impune o interdicţie totală a exporturilor către Coreea de Nord de gaz lichid, o limită anuală de 2 milioane de barili de petrol şi alţi combustibili rafinaţi şi o altă limită, la nivelul actual, a exporturilor de ţiţei. Majoritatea importurilor de combustibil ale Coreei de Nord provin din China.

Un oficial american a declarat, dorind să-şi menţină anonimatul, că Phenianul importă aproximativ 4,5 milioane de barili de petrol şi alte produse rafinate, plus alte 4 miliona de barili de ţiţei.  Cotidianului New York Times susţine că ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a dorit un embargou total a exporturilor de produse petrolifere şi carburanţi însă, China a considerat că o astfel de măsură ar fi condus la prăbuşirea Coreei de Nord, unul dintre aspectele non-negociabile pentru Beijing.

Înaintea acestui vot, Coreea de Nord a avertizat Statele Unite că „va plăti un preţ cuvenit” dacă aceste sancţiuni dure vor fi votate de către Consiliul de Securitate.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord anunţase într-un comunicat public că dacă Statele Unite „reuşesc că treacă această rezoluţie ilegală”, atunci Phenianul va răspunde cu aceeaşi monedă.

„Viitoarele măsuri, ce for fi luate de către Republica Democrată a Coreei de Nord împotriva Statelor Unite, îi vor cauza acesteia cea mai mare durere şi suferinţă prin care a trecut în întreaga ei istorie.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite