Consilier al fostului preşedinte afgan: Acordul SUA cu talibanii a dus la prăbuşirea regimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter / Talibani sarbatorind retragerea trupelor NATO şi SUA
Foto: Twitter / Talibani sarbatorind retragerea trupelor NATO şi SUA

Decizia Statelor Unite de a intra în negocieri cu mişcarea radicală talibană şi de a încheia un acord cu aceştia fără a ţine cont de guvernul afgan a dus la victoria talibanilor şi la prăbuşirea regimului susţinut de Washington în Kabul. Acest punct de vedere a fost exprimat duminică într-un interviu acordat televiziunii CBS de către  Hamdullah Mohib, fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui afgan.

Declaraţia a fost dată de Hamdullah Mohib după ce i s-a cerut să comenteze cuvintele preşedintelui american Joe Biden, care i-a acuzat pe afgani că nu au „voinţa de a lupta pentru viitorul [lor]”. Biden a explicat astfel de ce Washingtonul nu a mai încercat să sprijine guvernul afgan.

"Poporul afgan a făcut sacrificii incredibile pentru Afganistan. Cred că ar fi dezonorant să neg asta", a răspuns Mohib. „Afganilor li s-a tras preşul de sub picioare – asta s-a întâmplat”, a adăugat el, explicând că a fost o „decizie [a SUA] de a negocia, de a interacţiona direct cu talibanii şi de a încheia cu aceştia un acord care nu a inclus şi guvernul afgan". „Decizia de a vorbi direct cu talibanii fără prezenţa guvernului afgan şi fără transparenţă deplină în faţa guvernului afgan a dus la prăbuşirea regimului de la Kabul, pe 15 august (când talibanii au intrat în capiala ţării)”, a declarat fostul consilier al fostului preşedinte Ashraf Ghani.

Mohib a fost întrebat şi care a fost cea mai mare greşeală a autorităţilor de la Kabul.

"Trebuia să înţelegem că Statele Unite au luat decizia că îşi vor retrage trupele în orice circumstanţe. Şi cred că acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu am reuşit să obţinem un alt rezultat", a spus el. "Am crezut că partenerii noştri, inclusiv Statele Unite, credeau într-un Afganistan democratic în care să păstrăm realizările din ultimii 20 de ani. Credeam că aceste realizări au însemnat ceva", a deplâns el.

Acordurile de la Doha şi situaţia din Afganistan
Pe 29 februarie 2020, SUA, conduse de preşedintele de atunci Donald Trump, şi talibanii au semnat un acord de pace la Doha. Conform acordurilor încheiate, Statele Unite, aliaţii săi şi coaliţia s-au angajat să retragă toate trupele din Afganistan în termen de 14 luni (până la 1 mai 2021). Talibanii au garantat că nu vor folosi teritoriul afgan pentru acţiuni care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi a aliaţilor săi.
Noua administraţie a preşedintelui american Joe Biden a decis să respecte acordurile încheiate de predecesorul său cu talibanii, dar a schimbat calendarul pentru retragerea trupelor. Pe 14 aprilie 2021, Biden a anunţat că intenţionează să înceapă retragerea trupelor americane din Afganistan abia în mai şi să o finalizeze până pe 11 septembrie 2021.
Talibanii au considerat atunci această decizie a Washingtonului o încălcare a acordurilor de la Doha şi au lansat o operaţiune la scară largă pentru a obţine controlul asupra ţării. Pe 15 august, militanţii au intrat în Kabul fără luptă şi în câteva ore au câştigat controlul deplin asupra capitalei afgane. Preşedintele Ghani a spus că a demisionat pentru a preveni vărsarea de sânge şi a părăsit ţara.
Pe 6 septembrie, talibanii au anunţat că au controlul asupra întregului teritoriu afgan, iar pe 7 septembrie au anunţat componenţa unui guvern interimar, care includea exclusiv membri ai mişcării radicale şi în principal reprezentanţi ai celui mai mare grup etnic din Afganistan. - paştunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite