Confruntate cu protecţionismul lui Trump, UE şi Japonia semnează un acord comercial „istoric“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul japonez Shinzo Abe şi liderii UE, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker
Premierul japonez Shinzo Abe şi liderii UE, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker

Liderii Uniunii Europene au semnat, marţi, cu Japonia un acord de liber schimb prezentat drept „istoric“  care se doreşte, de asemenea, să fie un semnal dat  protecţionismul preşedintelui american Donald Trump, informează AFP.

Înainte de a merge în Japonia, marţi, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au oprit luni în China pentru cel de-al 20-lea Summit UE-China, în încercarea de a-şi atrage aliaţi puternici pentru a pune presiune pe preşedintele american.

„Într-o perioadă în care măsurile protecţioniste câştigă teren în întreaga lume, semnarea, astăzi, a Acordului UE-Japonia va arăta lumii, încă o dată, voinţa noastră neclintită de a promova liberul schimb“,  a declarat ministrul japonez al Revitalizării economice, Toshimitsu Motegi.

Reuniunea de la Tokyo a fost programată iniţial pentru săptămâna trecută la Bruxelles, dar prim-ministrul japonez Shinzo Abe a fost forţat să-şi anuleze călătoria din cauza inundaţiilor din vestul ţării, care au dus la moartea a peste 220 de persoane.

Acordul cu Japonia este „istoric“ şi este „cel mai mare negociat vreodată de Uniunea Europeană“, a declarat putătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Brânzeturi şi automobile 

Acest acord de comerţ liber , numit Jefta, acoperă aproape o treime din Produsul Intern Brut mondial. Documentul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European pentru a intrarea în vigoare în 2019, dacă Parlamentul japonez îl votează repede.

Pentru statele membre UE, sectorul agroalimentar este marele câştigător .  85% din produsele agroalimentare din UE vor putea intra în Japonia fără taxe vamale, la sfârşitul perioadelor de tranziţie. La alte produse, cum ar fi carnea de vită, taxele vor fi reduse treptat.  Orezul este exclus din acord.

Japonezii se angajează să recunoască mai mult de 200 de produse de origine geografică , cum ar fi Roquefort, Tiroler Speck , din Austria, Jambonul  d'Ardenne din Belgia sau Polska Wódka, (votca poloneză)  care se vor bucura de „acelaşi nivel de protecţie ca în Europa“.

Negocierile au fost deosebit de complexe în ceea ce priveşte produsele lactate, un sector sensibil pentru Tokyo. Acordul va elimina tarifele foarte mari la câteva tipuri de brânzeturi, însă perioada de tranziţie va fi de până la 15 ani.

Japonezii, la rândul lor, au acces liber pe piaţa europeană pentru industria auto, dar numai după o perioadă de tranziţie de mai mulţi ani.Acest acord include, de asemenea, un capitol privind dezvoltarea durabilă.

 „Semnal puternic“

Acordul de liber schimb, Jefta, este considerat de către comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström  drept  „un semnal puternic“  trimis protecţionismului american .

Fondul Monnetar internaţional a avertizat că astfel de tensiuni comerciale ar putea compromite creşterea economică mondială pe termen scurt.

Junichi Sugawara, cercetător la Institutul Mizuho, spune că atitudinea lui Donald Trump „a împins Japonia şi Uniunea Europeană să accelereze negocierile“. Primul ministru japonez Shinzo Abe „are relaţii bune cu Trump, dar, în ceea ce priveşte comerţul, Japonia se află pe partea UE“, spune acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite