Compromiterea Elveţiei asiatice: cazul unui spion singaporez în favoarea Chinei stârneşte îngrijorări în ţara insulară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cazul dezvăluit recent al unui cercetător din Singapore care a recunoscut că a spionat SUA în favoarea Chinei a stârnit îngrijorări asupra recrutărilor de spioni într-un oraş- stat insular ce se bucură de încrederea Vestului în timp ce păstrează relaţii bune cu Beijingul, relatează Reuters.

Jun Wei Yeo, un cercetător de 39 de ani, cunoscut şi sub numele de Dickson Yeo, a recunoscut vinovăţia vineri în faţa unei instanţe americane că a fost implicat în acţiuni de spionaj în favoarea Chinei. Ministerul de interne din Singapore a transmis într-un comunicat că acesta a fost arestat în noiembrie anul trecut în SUA.

Documente ale acuzării au arătat că acesta a fost atras în acte de spionaj în urmă cu patru ani, la o conferinţa la Beijing, unde a mers să prezinte o lucrare despre politica Asiei de sud-est. În ianuarie 2019 s-a mutat în SUA pentru a stabili contacte mai directe cu ţintele sale.

„Un prost ca ăsta poate să arunce suspiciuni asupra tuturor singaporezilor”, a spus  profesorul Bilahari Kausikan, un fost diplomat al ministerului de externe, după mediatizarea cazului.

Yeo era doctorand al Lee Kuan Yew School of Public Policy (LKYSPP). Şi conducătorul de doctorat al lui Yeo, Huang Jing, un cercetător american de origine chineză, a fost acuzat în Singapore de spionaj în favoarea unui guvern străin necunoscut. 

Recrutorii lui Yeo s-au prezentat iniţial ca reprezentanţi ai unor think tankuri cu sediul în China şi i-au plătit servicii constând în rapoarte politice şi alte informări. Ulterior a aflat că unele persoane de legătură erau agenţi de informaţii chinezi.

Misiunea lui a fost să intre în contact cu oameni ce-i puteau furniza informaţii non-publice în chestiuni politice, economice şi diplomatice mai întâi privind Asia de Sud-Est şi apoi SUA.

El a fost instruit să se dea drept reprezentantul unei firme de consultanţă, iar acesta a folosit numele unei companii cunoscute americane pentru a recruta pe LinkedIn persoane cu acces la informaţii clasificate, din armată şi guvern. Acestora li se spunea că scriu rapoarte pentru clienţi asiatici. Informaţiile ajungeau însă la serviciile secrete chineze. El a fost însărcinat să afle informaţii cu privire la Departamentul american de comerţ, inteligenţă artificială şi războiul comercial dintre China şi SUA.

Odată mutat în SUA, a primit un card bancar şi mai multe telefoane mobile pentru a evita să fie detectat. Aici a mers la evenimente organizate de think-tankuri americane pentru a-şi crea contacte, de la firme de lobby la companii de servicii de apărare. 

Printre ele s-a aflat şi un civil cu acces înalt de securitate la un program militar privind avioane de luptă.

Doi foşti colegi ai lui Yeo au declarat că acesta aspira la o carieră în diplomaţie, dar credea că i se pun piedici din partea sistemului din Singapore.

Elveţia Asiei

Ministrul de interne Singaporez a declarat că ancheta nu a scos la iveală ameninţări directe la adresa Singapore.

Totuşi dacă nu şi-a trădat propria ţară a fost prins spionând în favoarea unei superputeri cu care Singapore are unele din cele mai apropiate legături de securitate, deşi se ghidează după reguli ale neutralităţii în politica externă.

Beijingul a negat luni că are cunoştinţă de cazul cercetătorului şi a denunţat o campanie de defăimare din partea SUA prin aceste acuzaţii de spionaj. Relaţiile dintre SUA şi China au atins noi niveluri de tensiune după închiderea consulatului din Houston - centrul uunei reţele de spionaj, potrivit SUA - iar apoi în replică a celui american din oraşul Chengdu.

Totuşi cazul lutui Yeo a stârnit îngrijorări la nivelul think tankurilor de securitate vestice că Singapore este o ţintă uşoară pentru China în privinţa recrutării unor agenţi etnici chinezi bine educaţi ale căror paşapoarte le garantează accesul aproape oriunde în lume.

„Oamenii ar putea deveni mai suspicioşi în privinţa singaporezilor dacă se creează percepţia că Singapore este compromis”, a declarat un cercetător de la Harvard-Yenching Institute din Cambridge, Mass, subliniind că incidentul poate complica spaţiul diplomatic restrâns între Washington şi Beijing.

Singaore este descris drept Elveţia Asiei prin reţeaua sa financiară internaţională şi neutralitatea sa, şi una din cele mai stabile politic ţări în care SUA şi China au interese competitive.

Singapore este cel mai mare partener comercial al Chinei. Singapore are şi cea mai strânsă cooperare universitară de la nivel global cu cercetătorii din China.

Think tankuri americane au semnalat faptul că China se foloseşte de asociaţii de afaceri şi organizaţii din Singapore pentru răspândirea unei propagande despre o Chină extinsă. 75% din singaporezi sunt etnici chinezi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite