Complexul montan secret al unui lider din Asia Centrală: „O mică Austrie”. Lucrările ar fi fost încheiate înainte de vizita lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şavkat Mirzieoev FOTO EPA-EFE
Şavkat Mirzieoev FOTO EPA-EFE

La scurt timp după ce a promis transparenţă şi responsabilitate fiscală, preşedintele uzbek Şavkat Mirzieoev şi-a contruit în secret un complex de lux într-o zonă montană considerată drept un paradis al vânătorilor.

La 14 ianuarie 2017, la o lună după ce a devenit oficial al doilea conducător al Uzbekistanului de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Şavkat Mirzieoev s-a prezentat în faţa Parlamentului cu un discurs despre starea naţiunii în care a promis, în principal, transparenţă, garantarea drepturilor omului şi combaterea corupţiei. Evocând aceste teme, noul preşedinte a încercat să inoculeze ideea că va fi un lider total diferit faţă de predecesorul său, Islam Karimov, care a condus cu o mână de fier timp de 25 de ani cea mai populată ţară din Asia Centrală.

În mod surprinzător, Mirzieoev a abordat, pe lângă temele sus-menţionate, şi chestiunea responsabilităţii fiscale. „Ştiu să calculez foarte bine banii. Bugetul statului nu este nelimitat şi din acest motiv trebuie să-l folosim cu înţelepciune în scopuri specifice. Avuţia ţării şi a oamenilor trebuie tratată cu grijă”, a declarat el.

Totuşi, la câteva săptămâni de la discursul despre starea naţiunii, mai multe companii de stat din Uzbekistan s-au lansat în secret într-un proiect de amploare care pune sub semnul îndoielii angajamentul succesorului lui Karimov de a utiliza prudent şi transparent fondurile contribuabililor. Este vorba de un complex montan de lux, construit exclusiv pentru Şavkat Mirzieoev şi familia sa, arată o investigaţie publicată de ediţia uzbekă a postului de radio RFE/RL.

Complexul este construit într-o arie naturală protejată vizată în prezent de restricţii de zbor. Costul său real este greu de calculat, din cauza finanţărilor obscure, dar se ridică până la un miliard de dolari, spun surse apropiate dosarului care au furnizat informaţii sub rezerva anonimatului.

Ancheta relevă, totodată, că lucrările de construcţie au perturbat viaţa locuitorilor din zonă, care s-au văzut nevoiţi peste noapte să se mute în alte părţi. Cei din aval s-au trezit într-o zi cu penurii de apă, pentru că „dacha secretă a lui Mirzieoev”, aşa cum îi spun localnicii, este prevăzută cu un lac de acumulare.

Complexul montan al lui Mirzieoev Captura RFE/ RL

Captură RFE/ RL

O bătrână de 93 de ani a reclamat acest disconfort într-o scrisoare datând din iunie 2017, adică la şase luni de la discursul despre starea naţiunii. Ea îi amintea preşedintelui că a vorbit despre „domnia legii” şi se întreba de ce „oficialii nu o respectă” şi îşi văd doar de „propriile interese”.

Dar, în ciuda reclamaţiilor, lucrările au avansat în cel mai secret mod cu putinţă, fiind încheiate înainte de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Uzbekistan, la sfârşitul lui octombrie 2018.

Potrivit RFE/ RL, acest complex montan nu face parte din decretul guvernamental privind reşedinţele oficiale ale preşedintelui Uzbekistanului, emis în martie 2019. Dar toate mişcările din ultimii ani şi interdicţiile de circulaţie din zonă, instituite inclusiv pentru localnici şi excursionişti, sugerează că Şavkat Mirzieoev, 63 de ani, şi-a făcut o ascunzătoare de recreere.

Paradisul vânătorilor

„Dacea (tip de casă de vacanţă în Rusia şi în unele foste republici sovietice, n. red.) secretă a lui Mirzieoev” este situată într-un defileu idilic, de-a lungul râului Shovvozsoy, la 100 de kilometri de Taşkent. Este o arie forestieră împânzită cu râuri de munte care a fost protejată atât pe vremea Uniunii Sovietice, cât şi în timpul domniei lui Islam Karimov.

Localnicii o numesc pădurea Shovvozsoy şi spun că i-au avut ca oaspeţi aici pe foştii lideri sovietici Nikita Hruşciov şi Leonid Brejnev, care au venit să vâneze mistreţi, căprioare şi fazani.

Locul a intrat în atenţia lui Mirzieoev încă din 2003, pe când acesta preluase postul de premier. Acapararea zonei a început în 2010, prin intermediul Căilor Ferate şi şefului acestei instituţii, Acilboi Ramatov. În acel an, Mirzieoev a semnat un decret privind construirea unui drum de interes naţional către pădurea Shovvozsoy.

Prin aprilie 2013, excursioniştii care obişnuiau să facă drumeţii în zonă vorbeau deja că zona intrase sub aripa Căilor Ferate ca domeniu de vânătoare. Imagini surprinse din satelit în august 2014 indică existenţa unei construcţii noi, şi anume o cabană cu acoperiş de culoare roşie.

La două luni după instalarea lui Şavkat Mirzieoev la preşedinţie, zona a fost cuprinsă de forfotă, fiind aduse utilaje, materiale de construcţie, muncitori etc., şi vizată de tot mai multe restricţii. Păstorii nu mai aveau acces aici, în timp ce mai mulţi localnici au fost evacuaţi. Cei din aval au constatat că nu mai aveau apă ca pe vremuri. Au aflat apoi că acest lucru era cauzat de un lac de acumulare construit în complexul preşedintelui.

Un om de afaceri a văzut „dacea secretă a Mirzieoev”. Într-o discuţie purtată cu RFE/ RL, el spune că este plină de marmură, decoraţiuni placate cu aur şi mobilier făcut la comandă în Italia. Conform datelor comerciale consultate de RFE/ RL, importurile de mobilier italian au crescut semnificativ în Uzbekistan în 2018, anul în care complexul Shovvozsoy ar fi fost în mare parte finalizat. Una dintre companiile italiene implicate în aceste tranzacţii este Pozzoli, care a confirmat că a exportat produse în Uzbekistan în 2018, dar a refuzat să dea informaţii suplimentare.

În afară de vilă şi lac de acumulare, complexul este prevăzut cu locuri de aterizare şi decolare pentru elicoptere. De altfel, aria din jurul său este una dintre cele şase zone vizate de interdicţii de zbor în Uzbekistan. Toate aceste zone acoperă „în mare parte reşedinţe prezidenţiale”, după cum menţionează un angajat al Agenţiei de Aviaţia Civilă.

Un angajat al unei instituţii de stat afirmă că a vizitat pădurea Shovvozsoy în etapa finală a construcţiei. El descrie complexul de acolo drept „o mică Austrie”, cu pârtii de schi, piscine, saune, o sală de sport, un cinematograf, un amfiteatru şi o „vastă amenajare peisagistică”.

Costurile nu sunt ştiute cu exactitate, dar sunt estimate între 500 de milioane şi un miliard de dolari. Reporterii RFE/ RL au reuşit să identifice şase companii implicate în proiect, toate fiind controlate de statul uzbek.

Putin, unul dintre primii vizitatori?

Potrivit unor surse care au participat la construcţia complexului, partea principală a şantierului a fost finalizată în 2018 cu o viteză vertiginoasă.

Mirzieoev si Putin FOTO EPA-EFE

Mirzieoev şi Putin la una dintre primele lor întâlniri în calitate de preşedinţi FOTO EPA-EFE

„Toată lumea a lucrat zi şi noapte pentru a termina cea mai mare parte din conac înainte de vizita lui Putin în Uzbekistan. Procesul a fost grăbit de oameni de la vârful ţării”, a declarat un muncitor, menţionându-l ca oaspete şi pe Alişer Usmanov, un miliardar rus cu origini în Uzbekistan care face parte din cercul actualei conduceri de la Kremlin.

„Toată lumea din Ohangaron (districtul în care este situat complexul, n. red.) crede că Putin, Mirzieoev şi Alişer Usmanov au venit aici cu elicopterul”, mărturiseşte la rândul său un oficial local.

Contactat să confirme sau să infirme dacă Putin s-a deplasat în octombrie 2018 în pădurea Shovvozsoy, Kremlinul nu a oferit niciun comentariu.

Nici autorităţile din Uzbekistan nu au oferit explicaţii în legătură cu dezvăluirile RFE/ RL despre „dacea secretă a lui Mirzieoev”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite