Coaliţia aflată la putere în Japonia pierde mandate în alegerile legislative, dar îşi păstrează majoritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vot japonia afp

Coaliţia aflată la putere în Japonia urmează să-şi păstreze majoritatea parlamentară, dar să sufere o pierdere notabilă de mandate în alegerile legislatve de duminică, potrivit unor estimări ale presei nipone, în urma închiderii secţiilor de votare, relatează AFP.

Coaliţia formată de către Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) şi Partidul Komeito (centru-dreapta), care dispunea de 305 dintre cele 465 de mandate în Camera inferioară a Parlamentului la sfârşitul legislaturii, ar urma să obţină între 239 şi 288 de mandate, potrivit postului public japonez de televiziune NHK.

image

Postul privat de televiziune Asahi proiecta coaliţia aflată la putere cu 280 de mandate, iar postul privat TBS cu 269 de mandate.

Chiar dacă premierul Fumio Kishida îşi atinge obiectvul unei majorităţi absolute minime de 233 de mandate - ale PLD şi Komeito împreună -, rezultatul preliminar al scrutinului, în cazul în care se confirmă, constituie un avertisment pentru coaliţia aflată la putere.

Potrivit NHK, numai PLD singur ar fi obţinut între 212 şi 253 de mandate, după ce anterior a deţinut 276.

Aceasta ar fi cel mai slab rezultat al PLD de la zgomotoasa sa înfrângere în alegerile legislative din 2009.

De la revenirea la putere a formaţiunii, în 2012, PLD a deţinut mereu - singur - cel puţin 60% din mandatele din Camera inferioară a Parlamentului japonez.

Însă situaţia s-a schimbat mult faţă de cea de la ultimele alegeri legislative, în 2017.

Shinzo Abe, care părea de neclintit din postul de premier din 2012, a demisionat în septembrie 2020, dn motive de sănătate.

Succesorul său, Yoshihide Suga, a stat la putere doar un an, victimă a unei nepopularităţi-record, din cauza modului în care a gestionat epidemia covid-19 şi încăpăţânării sale de a menţine Jocurile Olimpice de la Tokyo, vara trecută, în pofida opoziţiei unei părţi a japonezilor.

Devenit preşedintele PLD la sfârşitul lui septembrie, în urma unei susţineri a greilor partidului, şi numit apoi premier de Parlament la începutul lui octombrie, Fumio Kishida, în vârstă de 64 de ani, nu a beneficiat de o perioadă de graţie.

La începutul lui octombrie, popularitatea acestui fost ministru de Externe, puţin charismatic, se învârtea în jurul a 50%, una dintre cele mai slabe ale unui nou lider japonez din ultimii 20 de ani.

Într-un gest fără precedent, cinci partide din opoziţie - inclusiv Partidul Democrat Constituţional (PDC, centru-stânga), principala formaţiune de opoziţie - s-au asociat în numeroase circumscripţii în aceste alegeri legislative.

Însă, mai mult decât această alianţă, un partid populist din Osaka (vest), Partidul Japonez al Inovaţiei (Nippon Ishin no kai), ar fi înregistrat un scor spectaculos şi ar obţine între 34 şi 47 de mandate, potrvit HNK, în contextul în care deţinea doar zece.

Shinichi Nishikawa, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Meiji din Tokyo, considră că alegerile de duminică reprezintă ”un revers pentru Kishida, deoarece partidul său pierde mandate, însă rămâne în măsură să-şi păstreze postul de premier pentru moment”.

image

”El a evitat cel mai rău scenariu, însă riscă să-şi piardă influenţa. Rezultatul este cauza popularităţii sale slabe şi frustrării alegătorilor faţă de măsuri antcovid luate de către predecesorii săi Suga şi Abe", declară AFP acest expert.

Pandemia şi economia, a cărei relansare rămâne lentă în Japonia, au fost temele dominante ale campaniei electorale, care a durat doar 17 zile, iar nemulţumirea unor alegători faţă de PLD a fost palpabilă duminică.

Măsurle împotriva noului coronavirus implementate de către Guvern începând din 2020 au fost ”dezordonate”, declară AFP Takashi Shima, în vârstă de 51 de ani. ”Am ales un partid care, cred eu, ar face o politică mai bună”, adaugă acest alegător, la Tokyo.

Chihiro Sato, căsătorită şi cu copii, în vârstă de 38 de ani, s-a gândit mai ales la dificultăţile economice. ”Economia suferă din cauza coronavirusului, aşa că am comparat programele” candidaţilor asupra acestui punct, declară ea.

Fumio Kishida a transformat lupta împotriva covid-19 în prioritatea sa numărul unu, a promis un nou plan de relansare bugetară masiv şi a anunţat că vrea să lupte împotriva inegalităţilor sociale, însă fără să precizeze cum anume.

Bilanţul infecţiilor cu noul coronavirus a scăzut în ultima perioadă în Japonia, după ce a atins un record în august.

Vaccinarea, după o lansare dificilă, a accelerat, iar 71% dintre japonezi au fost vaccinaţi complet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite