Cine ar putea prelua puterea în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Yo Jong, sora mai mică a dictatorului nord coreean Kim Jong-un
Kim Yo Jong, sora mai mică a dictatorului nord coreean Kim Jong-un

Dispariţia din viaţa publică şi zvonurile privind complicaţiile după o operaţie a liderului de la Phenian, Kim Jong-un, lasă loc în continuare la tot felul de speculaţii, inclusiv despre succesiunea în fruntea dinastiei politice din Coreea de Nord. Una dintre variantele care se vehiculează este aceea că ţara ar fi condusă de Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong-un.

Deşi preşedinţia Coreei de Sud nu a confirmat informaţiile şi a precizat că nu există indicii de activităţi neobişnuite în Coreea de Nord, Reuters menţionează mai multe personaje de rang înalt care ar putea urma la conducere la Phenian, după Kim Ir Sen, fiul acestuia, Kim Jong Il, şi actualul deţinător al puterii, Kim Jong Un.

Kim Yo Jong (foto jos), sora mai mică a lui Kim Jong Un, a fost cea mai vizibilă prezenţă în apropierea liderului în ultimii doi ani. Oficial, de luna aceasta, este membră supleantă a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc de la Phenian; neoficial, este şefa de cabinet a fratelui său şi controlează poziţiile cheie din partidul unic nord-coreean. Se presupune că are 31 de ani. Ar putea fi principala sursă a puterii în spatele unei conduceri colective, din care să facă parte mai mulţi veterani ai partidului.

Kim Yo Jong

Choe Ryong Jae este formal şeful de stat al Coreei de Nord, adică preşedinte al prezidiului Adunării Supreme a Poporului. Anterior a fost şeful politic al armatei nord-coreene; are la activ decenii de serviciu în regimul familiei Kim.

Pak Pong Ju, un alt membru al biroului politic al Partidului Muncitoresc, a fost prim-ministru într-o perioadă în care s-au extins unele activităţi de piaţă liberă pentru stimularea economiei naţionale.

Kim Jong Chol, vicepreşedinte al partidului şi fost înalt reprezentant pentru problemele nucleare, şi ministrul de externe Ri Son Gwon s-ar putea ocupa de problemele diplomatice, inclusiv deblocarea tratativelor pentru denuclearizare; ambii au avut roluri importante în organizarea întâlnirilor lui Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump.

Se cunosc şi rude ale lui Kim Jong Un care nu au relaţii apropiate cu acesta. Fratele său Kim Jong Chol nu a făcut până acum parte din conducerea ţării şi duce o viaţă liniştită, ca muzician, fără a fi interesat de viaţa publică, potrivit diplomatului Thae Yong Ho, fost adjunct al ambasadorului nord-coreean la Londra, refugiat în Coreea de Sud. Cu toate acestea, Reuters arată că unii analişti îl consideră capabil să iasă în prim-plan în caz de necesitate.

Kim Kyong Hui, sora lui Kim Jong Il, a fost o figură importantă a regimului, înainte de venirea la putere a nepotului său. Ea nu a mai apărut în public după ce soţul său, Jang Song Thaek, a fost executat în 2013 din ordinul lui Kim Jong Un. După ce a fost bolnavă mult timp, a asistat anul acesta la o reprezentaţie de gală alături de actualul lider.

În fine, Reuters aduce în discuţie o posibilă nouă generaţie - a patra - din dinastia Kim. Se presupune că Kim Jong Un are trei copii cu Ri Sol Ju; cel mai mare are 10 ani, iar cel mai mic s-a născut în 2017, conform serviciului de spionaj sud-coreean. Fiind prea mici, oricare din ei ar avea însă nevoie de o tutelă familială sau politică.

Kim Jong Il a fost pregătit timp de 20 de ani să preia puterea de la tatăl său, iar când a decedat subit după un accident vascular, Kim Jong Un a avut la dispoziţie doar puţin mai mult de un an pentru a se impune la conducere.

Seulul minimalizează informaţii despre starea de sănătate a lui Kim Jong Un, pe fondul a numeroase zvonuri

Coreea de Sud a minimalizat marţi informaţii potrivit cărora dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar fi fost operat recent, în timp ce unii observatori se întreabă cu privire la absenţa acestuia de la ceremoniile care au avut la Phenian săptămâna trecută, relatează AFP.

 Coreea de Nord a marcat la 15 aprilie 108 ani de la naşterea fondatorului regimului stalinist Kim Il Sung, bunicul actualului lider. Această dată este cea mai importantă în calendarul politic al Nordului. Însă Kim Jong Un nu a fost văzut în niciuna dintre fotografiile oficiale.

Daily NK, o publicaţie online gestionată esenţial de nord-coreeni care au dezertat, dezvăluie că dictatorul a fost operat în aprilie din cauza unor probleme cardio-vasculare şi că se află în convalescenţă într-o vilă în provincia Phyongan de Nord.

”Motivul tratamentului cardio-vascular urgent la care a fost supus Kim este tabagismul său excesiv, obezitatea şi oboseala”, scrie Daily NK, care citează o sursă nord-coreeană neidentificată.

Această informaţie nu a fost confirmată. Însă ea provoacă un potop de speculaţii.

Citând un oficial american, CNN dezvăluie că Washingtonul ”studiază informaţii” potrivit cărora Kim Jong Un este ”în pericol grav în urma unei operaţii chirurgicale”, fără să precizeze dacă aceste ”informaţii” provin din articolul Daily NK.

”Noi nu avem nimic de confirmat şi nico mişcare specială nu a fost detectată în Coreea de Nord”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

Agenţia oficială de presă sud-coreeană Yohnap citează la rândul său un oficial sud-coreean de rang înalt care declară, sub protecţia anonimatului, că informaţiile potrivit cărora Kim ar fi grav bolnav ”nu sunt adevărate”.

Ultima apariţie publică a lui Kim care a făcut obiectul unei acoperiri forografice a presei oficiale a avut loc la 11 aprilie, când a prezidat o reuniune a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în care partidul a îndemnat la măsuri mai puternice împotriva noului coronavirus.

Phenianul - care şi-a închis frontierele şi a pus în aplicare restricţii vizând populaţia - continuă să spună că niciun caz de covid-19 nu a fost înregistrat pe teritoriul nord-coreean.

Aceasta nu este prima oară când absenţa lui Kim Jong Un alimentează tot felul de specualţii.

În 2014, el nu a fost văzut timp de şase săptămâni, după care a apărut în baston. Serviciile sud-coreene de informaţii, citate de Yonhap, dezvăluiau atunci că el a fost supus unei operaţii prin care i s-a înlăturat un chist de la o gleznă.

”Nimeni nu ştie ce se întâmplă în interiorul Coreei de Nord”, a amintit Martyn Williams, afiliat Institutului 38 North.

"Kim Jong Il era mort de mai multe zile înainte ca acest lucru să fie anunţat, iar asta a luat pe toată lumea prin surprindere”, notează el într-un mesaj postat pe Twitter.

"Kim Jong Un a fost deja dat «dispărut», dar a reapărut mereu. Acest lucru fiind spus, absenţa sa săptămâna aceasta a fost mai mult decât notabilă”, adaugăel.

Unii oficiali sud-coreeni şi-au exprimat îndoiala cu privire la credibilitatea informaţiilor dezvăluite de Daily NK.

Acoperirea actualităţii nord-coreene este deosbit de complicată, mai ales cu privire la tot ceea ce are legătură cu viaţa privată a lui Kim Jong Un - unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale regimului.

Ministerele sud-coreene al Unificării, care gestionează problemele intercoreene, şi Apărării au refuzat să facă vreun comentariu.

Moon Chung-in, un consilier în domeniul securităţii al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, a declarat pentru AFP că nu a auzit nimic special despre sănătatea lui Kim.

Unii experţi au îndemnat, de asemenea, la prudenţă.

”Nu există vreo confirmare, în acest stadiu, şi este prea devreme să se tragă concluzii cu privire la starea sănărtăţii sale”, apreciază Ahn Chan-il, un transfug din Nord care a devenit cercetător la Seul.

El a relevat că o operaţie de inimă ar implica material medical de vârf, care nu se găseşte ”decât în instituţii la Phenian”. Ar fi ”nerezonabil” ca Kim Jong Un să fie transportat în altă parte pentru a fi operat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite