Cine este Kassîm-Jomart Tokaev, diplomatul veteran confruntat cu o gravă revoltă populară ce a dat ordin să se tragă fără somaţie în „terorişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev FOTO Arhivă
Preşedintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev FOTO Arhivă

Confruntat cu o revoltă populară, preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev a ales să răspundă dur, dând ordin forţelor de securitate să tragă fără somaţie în protestatarii pe care i-a numit „terorişti” de lichidat şi sugerând într-un mod obscur că în spatele manifestaţiilor se află „străinii”, arată o analiză The Guardian.

Faptul că politicianul veteran s-a inspirat din cartea conspiraţională a Kremlinului nu este deloc surprinzător având în vedere anii de formare în serviciul Ministerului de Externe sovietic. După ce a absolvit şcoala la Almatîi - oraşul care a devenit scena unor mari tulburări în această săptămână- a studiat relaţii internaţionale la un institut din Moscova, specializându-se în limba chineză. Învăţând bine limba, a fost repartizat la departamentul pentru Orientul Îndepărtat din cadrul Ministerului de Externe sovietic şi cea mai mare parte a anilor 1980 şi-a petrecut-o lucrând la Ambasada Moscovei la Beijing.

După prăbuşirea URSS a devenit rapid consilierul lui Nursultan Nazarbaiev, liderul noului Kazahstan independent. Tokaev este diplomatul care a convins alte naţiuni să recunoască independenţa Kazahstanului, spre entuziasmul în special al Chinei. Narzabaiev l-a recompensat pe Tokaev numindu-l ministru adjunct de externe şi interpret-consilier în delegaţiile oficiale la Beijing.

În 1999, Tokaev fost numit ministru de Externe, iar în 2002 premier. Extrem de loial lui Nazarbaiev, responsabilitatea lui era îmbunătăţirea relaţiilor cu cei trei parteneri-cheie ai Kazahstanului - Rusia, China şi SUA -participând regulat la întâlniri cu delegaţia americană şi ajutând Kazahstanul să renunţe la bombele nucleare moştenite din epoca comunistă.

Unele dintre comentariile private ale lui Tokaev par acum ironice. La un prânz din 2005, el i-a spus ambasadorului SUA că o revoluţie portocalie populară, de tipul celor văzute în alte republici post-sovietice, este „improbabilă” în Kazahstan pentru că ţara s-a angajat să facă „reforme politice” şi descentralizare, se arată într-o telegramă internă a SUA.

El a început apoi să urce tot mai sus - a devenit preşedinte al Senatului şi apoi a ajuns în fruntea ţării, după pensionarea în 2019 a lui Nazarbaiev care l-a ales succesorul său. În prezent, la doi ani şi jumătate de când a preluat funcţia, Tokaev se confruntă cu o criză mai gravă decât orice a văzut predecesorul său.

Decizia lui Tokaev de a cere trupe ruse pentru restabilirea ordinii inversează anii în care Kazahstanul s-a îngrijit cu prudenţă să urmeze o politică externă independentă, triangulând între Moscova, Washington şi Beijing. De acum însă, relaţiile cu Vestul vor fi mai reci, ca cele cu Rusia să capete acum o fragilitate bruscă şi o impresie de subjugare.

Legăturile de familie ale lui Tokaev sunt împletite cu istoria sovietică. Tatăl său, scriitor de romane poliţiste, a luptat în cel de-al doilea război mondial sau în interpretarea Rusiei, Marele Război Patriotic. Mama lui era profesoară de limbi străine. Este divorţat şi are un fiu, Timur. Este pasionat de lectură şi îi plac mai ales romanele, memoriile şi cărţile despre politică.

Potrivit biografiei sale oficiale, Tokaev, 68 de ani, a scris 10 cărţi despre relaţiile internaţionale. De asemenea, „susţine un stil de viaţă sănătos” şi a fost şeful asociaţiei de tenis de masă din Kazahstan, scrie The Guardian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite