Cinci semne care arată că Orientul Mijlociu se schimbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda părerii generale că este un tărâm antic îmbibat cu pasiuni mistice, Orientul Mijlociu este plin de surprize. Există cinci indicii care arată că ţări precum  Arabia Saudită, Egipt sau Liban se schimbă în moduri în care nu ne-am fi aşteptat, scrie Frida Ghitis, fost jurnalist CNN.

1. În loc de politică şi religie preferă tango şi salsa

Este adevărat că, ani de-a rândul, Iordania s-a împotrivit curentului modernist care venea dinspre statele arabe, dar, pentru mulţi, pasiunea pentru tango sau salsa cântăreşte mai mult decât o ideologie.  În capitala Iordaniei, cluburile de noapte înţesate de fum sunt gazde pentru tineri arabi moderni şi apolitici.

Harout Kiprian, în vârstă de 32 de ani, povesteşte cum decurge o noapte într-un club: „Se salută pupându-se pe obraji şi dansează pe melodii în spaniolă, are căror versuri sunt probabil un mister, la fel cum versurile în arabă sunt un mister pentru latino-americani”.

2. Umorul a devenit o armă puternică

În ceea ce priveşte campaniile electorale, se foloseşte o nouă tactică: dacă nu poţi să îi învingi, măcar râzi de ei. Comedianţii care ridiculizează politicienii islamişti, mai ales în Egipt, sunt foarte populari pe internet.

Guvernul acuză comedianţii de faptul că denigrează Islamul şi insultă preşedintele, dar este destul de greu să învingi pe cineva care râde de tine şi îţi scoate la iveală ipocrizia, scrie Ghitis.

3. Nu este un mare eveniment atunci când vine preşedintele american în vizită

Preşedintele Barack Obama a venit în Amman, dar puţină lume i-a acordat atenţie. Persoanele aflate în restaurante din apropiere au privit curioşi, dar atât.

Împătimiţii teoriei conspiraţiei acuză Washington  că a instalat Frăţia Musulmană în Egipt sau că a început războiul cu Siria. Alţii se plâng că Statele Unite nu fac nimic să oprescă măcelul din Siria.

4. Tot mai puţini oameni cred teoria conform căreia totul este din vina Israelului

Când vine vorba de Israel, există o animozitate larg-răspândită. Însă credinţa veche care zicea că evreii au generat toate probleme din Orientul Mijlociu nu mai are susţinere.

Când simpatizanţii islamişti au cerut să se organizeze un marş de un milion de persoane împotriva Israelului, s-au prezentat în jur de 300 de oameni.

5. Chiar şi regii spun că vor democraţie

Există cereri continue pentru reformă în Iordania. Regele Iordaniei,  Abdullah al II-lea, este un susţinător al democraţiei. Nu toată lumea are încredere în discursurile sale, dar sunt de acord cu faptul că Iordania ar trebui să se îndrepte spre o monarhie constituţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite