CIA, implicată în atacul demn de filmele de la Hollywood asupra ambasadei Coreei de Nord la Madrid

CIA, implicată în
atacul demn de filmele de la Hollywood asupra ambasadei Coreei de Nord la Madrid

Intrarea in ambasada Coreei de Nord la Madrid FOTO EPA-EFE

Anchetatori de la Poliţia spaniolă şi de la Centrul Naţional de Informaţii (CNI) au descoperit legături între atacul de la ambasada Coreei de Nord din Madrid, de pe 22 februarie şi Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA), potrivit El Pais.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin 10 atacatori care au intrat cu forţa în ambasadă şi au interogat personalul diplomatic au fost identificaţi şi au legături cu agenţia de informaţii a SUA. CIA a negat orice implicare, dar surse guvernamentale susţin că răspunsul agenţiei a fost „neconvingător.”
 
Dacă se va dovedi că CIA s-a aflat în spatele atacului, acest lucru ar putea duce la o dispută diplomatică între Madrid şi Washington. Surse din guvern spun că ar fi „inacceptabil” ca un aliat să acţioneze în acest fel. Nu numai că acest lucru ar însemna că agenţia SUA a operat pe pământ spaniol fără a cere permisiune sau fără a informa autorităţile, dar ar fi şi o încălcare flagrantă a convenţiilor internaţionale care protejează delegaţiile diplomatice.
 
Mai mult, spre deosebire de alte activităţi ale serviciilor de informaţii - precum atacurile cibernetice, care sunt caracterizate de către discreţia lor - atacul asupra Ambasadei Coreei de Nord a fost deosebit de violent.
 
Pe 22 februarie, la ora 15:00 (16:00 ora României), 10 bărbaţi mascaţi care aveau imitaţii ale unor arme de foc au intrat cu forţa în ambasadă, care se află la nord de capitală, în zona rezidenţială Aravaca. Ei au legat cele opt persoane care se aflau înăuntru şi le-au pus pungi pe cap. Victimele au fost bătute şi interogate. O femeie a reuşit să scape printr-o fereastră situată la etajul doi şi strigătele sale de ajutor au fost auzite de un vecin, care a contactat poliţia, potrivit El Pais.
 
Ofiţerii au ajuns la faţa locului, dar în momentul în care au încercat să intre în ambasadă, un bărbat a deschis uşa şi le-a spus că nu se întâmpla nimic. Câteva minute mai târziu, două automobile de lux au ieşit în viteză din curtea insituţiei diplomatice. Maşinile folosite pentru fugă aparţineau misiunii diplomatice şi au fost mai târxiu descoperite abandonate pe o stradă din apropiere.
 
Poliţia le-a găsit pe cele opt victime în interiorul clădirii. Fuseseră ţinute ostatice timp de două ore, avuseseră pungi pe cap şi primiseră bătăi, fiind pline de urme de violenţă. Două dintre ele au avut nevoie de asistenţă medicală.
 
Anchetatori de la Biroul General de Informaţii (CGI) şi de la CNI au exclus ideea că atacul era opera unor infractori obişnuiţi. Operaţiunea a fost planificată la perfecţie, ca şi cum ar fi fost dusă la îndeplinire de către o „celulă militară”, au declarat mai multe surse familiarizate cu investigaţia. Atacatorii ştiau ce caută, luând doar computere şi telefoane mobile.
 
Rezultatele anchetei deosebit de misterioase vor fi prezentate la Înalta Curte a Spaniei, Audiencia Nacional, care ar putea ordona arestarea atacatorilor identificaţi. Totuşi, sursele guvernamentale afirmă că ar fi greu să se dovedească în instanţă că CIA-ul a fost implicat în acest caz.
 

Kim Hyok Chol

 
Sursele cred că scopul atacului asupra Ambasadei Coreei de Nord a fost de a obţine informaţii despre Kim Hyok Chol, fostul ambasador nord-coreean în Spania.
 
Kim Hyok Chol a fost expulzat din Spania pe 19 septembrie, 2017, de către ministrul de  Externe de atunci, Alfonso Dastis, pentru că testele nucleare pe care ţara le făcea la acel moment încălcau rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
 
Kim Hyok Chol, care a fost declarat persona non grata de către Spania şi a fost invitat să părăsească ţara înainte ca luna să se încheie, este, în prezent, unul dintre cei mai de încredere diplomaţi ai liderului nord-coreean Kim Jong-un şi unul dintre arhitecţii summitului eşuat dintre preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un, din Vietnam. Întâlnirea, care urmărea să obţină un angajament clar al Coreei de Nord privind renunţarea la arsenalul său nuclear, a fost un eşec şi s-a încheiat fără un acord sau planuri de viitor.
 
În februarie, Kim Hyok Chol a condus şi delegaţia Coreei de Nord care a negociat un plan de dezarmare nucleară cu trimisul special al SUA Stephen Biegun, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse Phenianului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: