Chinezii îi „formează profesional“ pe musulmani în centre de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China nu îi maltratează pe musulmani în provincia Xinjiang, ci îi trece prin cursuri de pregătire, ca să evite propagarea extremismului, spre deosebire de Europa, care a eşuat în a se ocupa de această problemă, le-a declarat reporterilor un oficial chinez, joi.

Informaţii ce spun că există un număr foarte mare de uiguri şi alţi musulmani care sunt ţinuţi în centre de detenţie din extremitatea vestică a Chinei au stârnit reacţii la nivel internaţional, administraţia Trump luând în considerare posibile sancţiuni împotriva oficialilor şi companiilor care ar avea legătură cu acuzaţii de încălcare a drepturilor omului.

„Nu este un abuz,” a declarat Li Xiaojun, director de publicitate la Biroul pentru Drepturile Omului al Oficiului de Informaţii al Consiliului de Stat. „Ce face China este să stabilească centre profesionale de pregătire, centre educaţionale.”

„Dacă spuneţi că nu este cea mai bună cale, atunci poate este calea necesară pentru a ne ocupa de extremismul islamic sau religios, pentru că Vestul nu a reuşit să facă asta, să se ocupe de extremismul islamic,” le-a spus Li reporterilor la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva.

„Uitaţi-vă la Belgia, uitaţi-vă la Paris, uitaţi-vă la alte ţări europene. Aţi dat greş.”

China este deseori acuzată în privinţa politicilor sale legate de drepturile omului. Miercuri, a fost acuzată de către şeful ONU, Antonio Guterres, de represalii împotriva activiştilor, inclusiv o presupusă torturare a unui avocat pentru drepturile omului. Criticii mai spun că sistemul de supraveghere publică din Xinjiang se apropie de condiţiile legii marţiale, notează Reuters.

„În ceea ce priveşte supravegherea, China învaţă de la Regatul Unit,” a mai spus Li.

CEDO a condamnat, joi, Marea Britanie pentru încălcarea dreptului la viaţă privată şi a dreptului la libertatea de expresie, prin programul său de supraveghere de tip „Big Brother”.

Oficialul chinez a subliniat că centrele de educare din Xinjiang nu sunt „centre de detenţie sau lagăre de reeducare,” văzute de acesta ca „apanajul ţărilor est-europene,” probabil referindu-se la lagărele de detenţie din Gulagul sovietic.

„Ca să fiu direct, este ca formarea profesională… aşa cum copiii voştri merg la şcoli profesionale pentru a-şi dezvolta abilităţile şi a obţine locuri de muncă mai bune după absolvire.”

Li a respins ideea unei vizite în zona Xinjiang a unui oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, spunând că nu este necesară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite