China visează să distrugă Silicon Valley

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie de inventică în China Foto: EPA/Arhivă
Expoziţie de inventică în China Foto: EPA/Arhivă

China face eforturi susţinute pentru a avansa în domeniul tehnologiei şi este pe cale să prindă din urmă Statele Unite, care domină de multă vreme acest domeniu. În numai 10 ani, notează CNBC, gigantul asiatic a trecut de la „fabricat în China“ la „copiat în China“ şi apoi la „inventat în China“.

În prezent, adaugă sursa citată, dezvoltarea acestei ţări în domeniul tehnologiilor este mai rapidă decât cea din Silicon Valey, regiunea din California, SUA, devenită celebră ca urmare a faptului că aici îşi desfăşoară activitatea un număr foarte mare de companii din domeniul hi-tech. 

Acest lucru a fost posibil ca urmare a încurajării companiilor start-up din China şi a sprijinului guvernamental pentru sectoare importante printre care cel al inteligenţei artificiale.

De altfel, „cultura“ chineză în materie de start-up începe să fie recunoscută ca tare. Antreprenorii din Beijing, Shanghai, Shenzen şi Hangzhou sunt neobosiţi şi hotărâţi să aibă succes. Şi nu se tem deloc de eşec. Se tem doar că ar putea pierde oportunităţi. De obicei, echipele care muncesc în acest tip de companii îşi încep programul la ora 9.00 şi îşi încheie activitatea la ora 21.00. Iar ritmul este păstrat timp de şase zile pe săptămână. 

Modul de lucru aminteşte de cel existent în Silicon Valley la sfârşitul anilor ’90. Atunci, companiile din această zonă erau în plină efervescenţă, iar China doar încerca să se strecoare în domeniul tehnologiei de vârf.

Acum însă, lucrurile s-au schimbat. Iar tendinţa care ar trebui urmărită nu mai este nicidecum „copiat în China“, ci „copiat din China“ chiar de către companiile americane, adaugă CNBC.

Gigantul asiatic a câştigat teren în domeniul inovaţiilor tehnologice în contextul în care a înţeles că trebuie să pună accent pe acordarea de fonduri pentru cercetare şi dezvoltare, pe solicitările de brevetare, dar şi pe învăţământul superior în domeniul ştiinţelor exacte. 

În 2015, fondurile acordate de China pentru cercetare şi dezvoltare s-au ridicat la 409 miliarde de dolari, în timp ce cele acordate de SUA pentru acest domeniu au fost de 497 de miliarde. Şi, în vreme ce în SUA suma creşte cu 4% anual, în China creşte cu 18%. Iar dacă această tendinţă va continua, în anul 2019 China va depăşi SUA la acest capitol, potrivit preziunilor Comitetului naţional american pentru ştiinţă.

China stă din ce în ce mai bine şi în ceea ce priveşte talentele în inginerie, 22% din diplomele de licenţă fiind acordate în domeniul ingineriei şi ştiinţei, faţă de 10% în SUA. China a depăşit SUA şi în ceea ce priveşte articolele ştiinţifice publicate în aceste domenii, cu 18,6% din total, faţă de 17,8% în Statele Unite.

În privinţa cererilor de brevet de invenţie, China s-a clasat în 2017 pe locul al doilea la nivel mondial, luând locul Japoniei şi întrunind 20% din totalul la nivel global, în condiţiile în care SUA, aflate pe primul loc de multă vreme, au avut 29% din total. 

Aşa că, spune Nazar Yasin de la Rise Capital din San Francisco, chiar dacă „Silicon Valley rămâne epicentrul inovaţiilor la nivel mondial, China, dar şi India (…) vin puternic din urmă“, în contextul globalizării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite