China trimite două portavioane în insulele Pratas, în apropiere de Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul chinez Liaoning FOTO EPA-EFE

Două portavioane chineze urmează să desfăşoare simulări de luptă în Marea Chinei Sudice, în apropiere de insulele disputate Pratas ( Dongsha în chineză) ale Taiwanului în contextul tensiunilor dintre SUA şi China aflate în pragul unui război rece potrivit ameninţărilor de partea chineză, relatează American Military News.

Portavioanele chineze Liaoning şi  Shandong se apropie de finalizarea instruirii de luptă în Bohai Bay din Marea Galbenă urmând a fi desfăşurate în apropiere de Taiwan în insulele disputate Pratas.

Ştirile despre planurile Chinei vin în contextul în care ministrul de externe chinez Wang Yi a declarat că „forţele politice din SUA iau ostatice relaţiile dintre cei cele două ţări şi le împing în pragul unui Război Rece”.

De asemenea, simulările de luptă din apropiere de Taiwan vin în mijlocul solicitării Chinei de reunificare cu această ţară stârnind îngrijorări privind capturarea insulelor.

Kyodo News din Japonia a relatat pe 12 mai că China plănuieşte în august exerciţii de aterizare şi simulări de luptă de mare amploare în provincia chineză Hainan, care ar putea fi simulări ale aterizării pe plajele Insulelor Pratas.

South China Morning Post a citat comentariile unei surse familiare cu planurile Chinei potrivit cărora „un grup de portavioane vor trece prin Insulele Pratas în drumul lor spre o locaţie de efectuare a exerciţiilor militare situată la sud-est de Taiwan în Marea Filipinelor”.

Calea precisă de tranzit a navelor de luptă ca şi locaţia exerciţiilor militare nu este cunoscută, însă planul pare să fie aducerea navelor chineze în vecinătatea teritoriilor taiwaneze.

Sunt doar 200 de soldaţi staţionaţi la Pratas”, a declarat o sursă militară pentru South China Morning Post , „astfel că nu are nicin sens ca China să desfăşoare un grup de portavioane pentru a prelua controlul ueni insule atât de mici”.

Un fost instructor militar al Academiei Navale din Kaohsiung, Taiwan, a declarat pentru sursa citată că China nu mai are niciun interes în a prelua insulele, întrucât acestea şi-au pierdut importanţa strategică pentru Beijing. În schimb, China a început să plaseze insule artificiale în Marea Chinei de Sud pentru a le folosi ca piste de aterizare în cadrul regiunii disputate.

„Beijingul are trei piste de aterizate de câte 3.000 de metri pe insulele artificiale din apropiere, fiecare dintre ele având capacitatea de a susţine mai multe tipuri de aeronave”, a spus instructorul.

Chi Le-yi, un observator militar din Taipei, Taiwan a spus că exerciţiile şi simulările Chinei sunt mai degrabă în centrul unui plan de militarizare a Marii Chinei de Sud.

Marţi, bombardierele B-1B din cadrul Forţelor aeriene ale SUA au survolat Marea Chinei de Sud ca parte a eforturilor de păstrare a accesului la toate spaţiile de zbor unde legislaţia internaţională o permite cum este şi regiunea disputată din Pacific.

Potrivit unui raport al think tankului Consiliul pentru relaţii internaţionale, simulările Chinei ar putea aduce „riscurile unei confruntări militare în Marea Chinei de Sud între SUA şi China care pot escalada în următoarele 18 luni”. Preluarea controlului asupra insulelor ar putea antrena SUA în mijlocul ostilităţilor prin intermediului pactului de apărare al Taiwanului.

Institutul Sichuan Fine Arts controlat de partidul Comunist a răspândit pe reţele sociale imagini de luptă localizate în faţa palatului prezidenţial din Taiwan. Cadavre ale soldaţilor marini americani zac pe jos.

Descrieri ale atacurilor asupra Taiwanului au apărut şi în revista controlată de stat Naval and Merchant Ships în ziua instalării în funcţie a preşedintei Tsai Ing-wen.

„În circa 40 de minute forţele aeriene taiwaneze au suferit deja pierderi, iar cele care au apucat să decoleze vor fi puse la pământ de rachete S400. După aproape două ore toate forţele antiaeriane sunt distruse şi aproape toată flota aeriană a Taiwanului a fost avariată. Îi aşteaptă o a doua rundă de atacuri în zorii zilei”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite