China a trimis pentru prima dată o echipă medicală la Hong Kong. Activiştii pro-democraţie se tem că testarea în masă a populaţiei are alte scopuri

China a trimis pentru prima dată o echipă medicală la Hong Kong. Activiştii pro-democraţie se tem că testarea în masă a populaţiei are alte scopuri

Foto EPA EFE

China a trimis prima echipă medicală la Hong Kong pentru asistenţă la testare în contextul unui nou val de infecţii cu coronavirus după săptămâni de control al pandemiei COVID-19, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba de şapte oficiali sanitari dintr-o echipă de 60 care urmează să participe la un proiect de testare în masă în regiunea semi-autonomă. China a testat toată populaţia din Wuhan după o perioadă de revenire a epidemiei aici.
 
Mişcarea vine pe fondul unor tensiuni crescute la Hong Kong din cauza noii legislaţii în materie de securitate naţională pe care China o pune deja în aplicare: pe numele a şase activişti pro-democraţie fugiţi între timp din Hong Kong au fost deja emise mandate de arestare.
 
Oraşul a raportat duminică 115 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, aducând bilanţul total la 3.511, după mai multe zile consecutive de peste 100 de noi contaminări - o creştere alarmantă în măsura în care Hong Kongul a părut că are epidemia COVID-19 sub control şi înregistrase un număr mic de infecţii, majoritatea importate.
 
Publicaţia controlată de stat Global Times a relatat că echipa medicală a fost trimisă la solicitarea guvernului din regiunea semi-autonomă într-un moment de solicitare maximă a sistemului sanitar. De altfel, alegerile parlamentare au fost amânate cu un an pe motiv de accelerare îngrijorătoare a pandemiei. Personalul provine în mare parte din provincia Guangdong şi este trimis să ajute eforturile de testare în masă.
 
Totuşi membri ai consiliilor locale au exprimat îngrijorări că de fapt China colectează mostre de ADN în scopuri de supraveghere.
 
La sfârşitul lunii iunie, China a introdus o nouă legislaţie în materie de securitate naţională care prevede că infracţiuni precum acte de secesiune, subversiune şi coluziunea cu puteri pot fi pedepsite cu închisoare pe viaţă. Legea îi vizează pe rezidenţi, pe cei cu rezidenţă temporară, dar şi pe cei care locuiesc peste graniţe.
 
Măsura contrazice mini-constituţia sau Legea Fundamentală din Hong Kong care prevede libertăţi civile precum dreptul de a protesta, libertatea de expresie şi independenţa sistemului judiciar definitorii pentru principiul de guvernare de tipul „o ţară, două sisteme”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: