China s-a dotat cu primul său Cod Civil. Divorţul, un subiect sensibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul chinez reunit la Beijing FOTO EPA-EFE
Parlamentul chinez reunit la Beijing FOTO EPA-EFE

La mai bine de 70 de ani de la înfiinţare, Republica Populară Chineză s-a dotat într-un final cu un Cod Civil. Noul act reglementează în special divorţul şi viaţa privată.

Reunită la Beijing pentru sesiunea anuală, Adunarea Naţională Populară a adoptat joi primul Cod Civil al Chinei comuniste. Votul survine după trei ani de dezbateri şi redactare a textului, care încadrează problemele legate de divorţ, proprietate sau viaţa privată. Acesta este cel mai dezbătut subiect al săptămânii în China, comentează „Ouest-France”.

Cel mai important aspect este cel legat de întrerupere a căsătoriei, în condiţiile în peste patru milioane de divorţuri au avut loc anul trecut în China, un număr în creştere de la an la an. „Divorţurile impulsive sunt un fenomen curent care nu favorizează stabilitatea familială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parlamentului chinez. Astfel, noul act propune o perioadă de reflecţie de 30 de zile pentru persoana care intentează divorţul. Dacă decizia este reciprocă, perioada de reflecţie nu mai este necesară.

Deşi a figurat printre sugestii, căsătoria între persoane de acelaşi text a fost exclusă. Textul descrie căsătoria drept „o uniune între un bărbat şi o femeie”.

Actul omite de asemenea orice referire la „planningul familial”. Potrivit unei legi din 2016, cuplurile de chinezi pot avea până la doi copii.

Textul introduce totodată, în premieră pentru China, noţiunea de „date private”. În teorie, întreprinderile şi autorităţile chineze nu pot să aibă acces la informaţiile unei persoane dacă nu au şi acordul acesteia. Rămâne de văzut cum această regulă va fi respectată într-o ţară ultraconectată şi cu o supraveghere generalizată.

Codul Civil chinez va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite