China recrutează adolescenţi „patrioţi“ pentru un program experimental de dezvoltare a armelor

China recrutează adolescenţi „patrioţi“ pentru un program experimental de dezvoltare a armelor

Dronă prezentată în cadrul expoziţiei de înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială ce a avut loc la Beijing în luna mai a anului 2018 Foto: EPA/EFE

China a selectat 31 de adolescenţi pentru a participa la „Programul experimental pentru sisteme de arme inteligente“ ce se derulează în cadrul Institutului de Tehnologie din Beijing. Tinerii, toţi cu vârste sub 18 ani, au fost aleşi din rândurile a 5.000 de aplicanţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

După o triere atentă, în program au fost incluşi 27 de băieţi şi patru fete, relatează Business Insider, citând South China Morning Post. Ei urmează să fie instruiţi astfel încât să devină experţi în arme care se bazează pe inteligenţa artificială.
 
„Aceşi copii sunt toţi excepţional de inteligenţi, însă a fi strălucit nu este suficient“, a declarat un profesor din cadrul institutului, care a ţinut să-i fie păstrat anonimatul. „Căutăm şi alte calităţi, cum ar fi gândirea creativă, disponibilitatea de a lupta, rezistenţa în faţa provocărilor“, a explicat cadrul didactic.
 
Şi mai important este ca tinerii să fie pasionaţi de dezvoltarea unor noi tipuri de arme, iar condiţia obligatorie pentru a putea lua parte la acest program experimental este „să fie patrioţi“.
 
Conform datelor disponibile referitoare la acest proiect al chinezilor, în primă fază, fiecare elev va fi instruit de doi specialişti în domeniul armelor, fiecare dintre aceştia având cunoştinţe solide atât în plan ştiinţific, cât şi în ceea ce priveşte apărarea.
 
Ulterior, tinerii îşi vor alege o specializare şi vor fi arondaţi unui laborator specific pentru a-şi putea dezvolta abilităţile sub îndrumarea experţilor. 
 
Cei de la Institutul de Tehnologie din Beijing se aşteaptă ca tinerii să-şi continue studiile în domeniu, să-şi susţină tezele de doctorat şi să devină lideri în domeniul armelor care au la bază sisteme bazate pe inteligenţa artificială. 
 
Până în momentul de faţă, notează Business Insider, China nu a divulgat prea multe despre programele sale de dezvoltare a inteligenţei artificiale, însă mai mulţi experţi au afirmat că armata chineză va utiliza, cel mai probabil, sisteme de această natură pentru a-şi dezvolta armamentul. 
 
De altfel, preşedintele Xi Jinping a cerut anul trecut, în discursul său susţinut în faţa Partidului Comunist, ca tehnologii bazate pe inteligenţA artificială să fie încorporate în diverse sectoare economice pentru o creştere a eficienţei.
 
În iulie, China a stabilit un plan de dezvoltare a inteligenţei artificiale, care prevede investiţii de până la 150 de miliarde de dolari în următorii ani, urmărind ca ţara să devină până în 2030 „un centru de inovare“ în acest domeniu.
 
Între timp, au apărut informaţii potrivit cărora chinezii ar lucra la o flotă de drone subacvatice care să ofere navelor un avantaj pe mare.
 
Aceste eforturi vin în contextul în care experţi internaţionali au avertizat în repetate rânduri că astfel de sisteme avansate robotizate ar putea avea o „dublă-utilizare“. Mai precis, în funcţie de modul în care sunt concepute, ele ar putea fi folosite în scopuri paşnice, dar şi cu rea intenţie. 

Astfel, scrie Business Insider, prin apăsarea unei singure taste, tehnologia bazată pe inteligenţă artificială ar putea fi transformată în arme cu ajutorul cărora să fie atacate ţinte precise.
 
În aprilie, China a trimis o propunere Grupului de experţi în domeniul sistemelor de arme autonome letale din cadrul Naţiunilor Unite, anunţându-şi dorinţa de a crea un nou protocol privind restricţionarea utilizării armamentului bazat pe inteligenţă artificială. 
 
Deşi Beijingul a evidenţiat o serie de pericole presupuse de folosirea acestor arme, a subliniat că este necesar ca această tehnologie să se dezvolte.
citeste totul despre: