COVID-19. China a raportat un număr de cazuri mult mai mic, conform unor documente obţinute de CNN. „Aceste erori au avut consecinţe globale“

COVID-19. China a raportat un număr de cazuri mult mai mic, conform unor documente obţinute de CNN. „Aceste erori au avut consecinţe globale“

Spital din Wuhan FOTO EPA-EFE

Conform unui raport confidenţial obţinut de CNN, autorităţile din China au raportat un număr mai mic de cazuri de COVID-19 decât cel real.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un raport confidenţial obţinut de CNN, autorităţile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, vorbesc despre 5.918 cazuri noi detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului oficial de cazuri. 

La 10 februarie, autorităţile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri de COVID-19, ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puţin de 400 de cazuri înregistrate în afara Chinei continentale.

Această cifră mai mare nu a fost dezvăluită public, deoarece Chinei dorea, cel mai probabil, să minimizeze severitatea focarului.

Acest raport face parte din 117 pagini de documente scurse de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, obţinute şi verificate de CNN.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzaţiile făcute de Statele Unite şi alte ţări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informaţii referitoare la virus, susţinând că a fost deschisă de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, deşi documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanţe în ceea ce autorităţile credeau că se întâmplă şi ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele, care vizează perioada octombrie 2019 - aprilie 2020, dezvăluie un sistem inflexibil de sănătate, constrâns de birocraţie şi de proceduri rigide care nu erau pregătite pentru a face faţă unei urgenţe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată paşi greşiţi şi eşecuri instituţionale.

Documentele arată lentoarea cu care au fost diagnosticaţi pacienţii cu COVID-19. Chiar dacă autorităţile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului iniţial ca fiind eficientă şi transparentă, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme de testare şi raportare defectuoase. 
Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor şi diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea şi pentru combaterea bolii.

China se apără, spunând că a gestionat bine focarul. La o conferinţă de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informaţii legate de epidemie într-un mod „deschis şi transparent”.

„În timp ce depunea eforturi importante pentru a conţine virusul, China a acţionat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate faţă de umanitate, poporul său, posteritate şi comunitatea internaţională. A furnizat informaţii despre COVID-19 într-un mod complet profesional şi eficient. A publicat informaţii autorizate şi detaliate cât mai curând posibil şi în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la preocuparea publicului”, se arată Cartea albă.
CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China şi Comisia Naţională de Sănătate, precum şi Comisia de Sănătate din Hubei, pentru o reacţie cu privire la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.

„E clar că au făcut greşeli - şi nu doar greşeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou – au fost erori birocratice şi motivate politic”, a spus Yanzhong Huang, expert al Consiliului pentru relaţii externe, care a scris mult despre sistemul de sănătate publică din China.
„Aceste erori au avut consecinţe globale. Nu poţi garanta niciodată 100% transparenţă. Nu este vorba doar de a ascunde informaţii, ci eşti constrâns de tehnologie şi de alte probleme care apar în cazul unui virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, probabil că nu ar fi oprit această dezvoltare într-o pandemie”, adaugă el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările