China: „Prinţul Roşu“, de la puteri nelimitate la închisoare pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai renumit scandal politic din China ultimele decade a ajuns la final: fostul lider chinez, Bo Xilai, a fost condamnat duminică la închisoare pe viaţă, pentru fapte de corupţie, deturnare de fonduri, abuz de putere şi complicitate în cazul asasinatului pe care soţia sa l-a comis asupra unui om de afaceri britanic, relatează AFP.

Curtea pronunţă o pedeapsă de închisoare pe viaţă cu privare permanentă de drepturi politice", citează textul hotărârii, dat publicităţii pe Sina Weibo, un echivalent chinez al Twitter, de către tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul său.

Curtea „îl condamnă pe Bo la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi la şapte ani pentru abuz de putere", detaliază în continuare sentinţa, adăugând că „toate bunurile sale vor fi confiscate".

Este cel mai sever verdict pe care unul dintre cei mai înalţi reprezentanţi ai Partidului Comunist Chinez îl primeşte în ultimii ani. Bo Xilai fusese membru al Biroului politic  al partidului, beneficiind de o serie de puteri şi avantaje pe scena politică din China.

În cadrul procesului său din august, el a fost acuzat că a primit mită 2,6 milioane de euro şi a deturnat fonduri publice în valoare de peste 600.000 de euro, în special pentru achiziţionarea, în 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceză, administrată de Neil Heywood- britanicul ucis de soţia lui Xilai- şi de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

Ambiţios şi charismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului preşedinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comerţului a preluat în 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reuşit să facă un pol economic major.

El s-a individualizat orchestrând aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai "retro", în paralel cu o reprimare violentă sub pretextul luptei împotriva "mafiei", care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestări, dintre care mulţi antreprenori privaţi.

În urmă cu un an, paradisul din jurul lui Bo Xilai a început să se destrame după plecarea omului său de încredere, şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, care a cerut azil politic în SUA, dar a fost refuzat.

Wang Lijun, de profesie poliţist, a dezvăluit autorităţilor chineze că omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria soţie a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Această avocată strălucită, care ar fi acţionat din motive financiare şi pentru a-şi „proteja" fiul, a fost condamnată anul trecut la închisoare pe viaţă.

Pentru Bo Xilai, acesta a reprezentat sfârşitul. Popular în fieful său din Chongqing şi în rândul nostalgicilor după maoism, acest „prinţ roşu", fiul unei figuri a revoluţiei comuniste, este mai puţin apreciat în sferele înalte ale regimului: personalitatea sa flamboaiantă şi populismul său sunt percepute în aceste medii drept o ameninţare pentru o conducere „colegială", care marşează pe consens de la dispariţia lui Deng Xiaoping în 1997, ultima figură istorică a comunismului chinez.

Bo Xilai şi-a făcut o ultimă apariţie în Adunare în martie anul trecut - când a respins în faţa presei zvonurile privind căderea sa iminetă - înainte de a dispărea în mâinile poliţiei interne a PCC, deţinut în secret.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite