China: Preşedintele Xi Jinping îşi pregăteşte terenul pentru a rămâne la putere şi după două mandate

China: Preşedintele Xi Jinping îşi pregăteşte terenul pentru a rămâne la putere şi după două mandate

Preşedintele Chine, Xi Jinping

Partidul Comunist din China a propus, duminică, anularea unei clauze din Constituţie care prevede că o persoană are dreptul să deţină doar două mandate în fruntea statului chinez, deschizând astfel calea menţinerii la putere a actualului şef de stat, Xi Jinping, relatează AFP.

Comitetul Central al PCC a propus scoaterea din Constituţia chineză a menţiunii ce prevede că un preşedinte „nu poate exercita mai mult de două mandate consecutive“ de câte cinci ani fiecare, a indicat agenţia Xinhua. Preşedintele Xi, ales în 2013, ar urma să părăsească funcţia în 2023.
 
Comitetul a propus, de asemenea, includerea doctrinei lui Xi Jinping în Constituţia ţării.
 
Aceste dispoziţii vor fi supuse spre dezbatere parlamentarilor chinezi la sesiunea plenară anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP), care se va deschide pe 5 martie.
 
Constituţia Chinei prevede faptul că un o persoană poate deţine doar două mandate în fruntea statului, de câte cinci ani.
 
Cei 200 de membri ai Congresului Central se vor reuni luni pentru a aproba cel de al doilea mandat prezidenţial al lui Xi Jinping.
 
Xi Jinping, reales în luna octombrie la conducerea Partidului Comunist, va fi reales preşedinte în mod formal, în cadrul întâlnirii anuale a Parlamentului Chinei, care va avea loc în luna martie.
 
Acesta a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.
 
La cel de-al XIX-lea congres al PCC, care a avut loc în octombrie 2017, doctrina lui Xi Jinping privind socialismul chinezesc în noua eră a fost introdusă în carta partidului, o onoare rezervată până atunci doar lui Mao Zedong, fondatorul regimului comunist în 1949. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: