China, luptă contra-cronometru pentru crearea unui vaccin pentru virusul misterios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sanitare chineze fac eforturi disperate pentru a face faţă epidemiei cu un nou coronavirus
Autorităţile sanitare chineze fac eforturi disperate pentru a face faţă epidemiei cu un nou coronavirus

Cercetătorii chinezi au reuşit să izoleze tulpina noului coronavirus pornit dintr-o piaţă de animale din Wuhan, acesta fiind un pas esenţial pentru crearea unui vaccin împotriva acestui virus.

Autorităţile chineze spun că răspândirea noului coronavirus se poate extinde, după ce în epidemia cu epicentrul în oraşul Wuhan s-au înregistrat 2700 de îmbolnăviri şi 81 de decese. Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul sănătăţii, Ma Xiaowei, a spus că abilitatea de transmitere a virusului „pare a se întări”, iar autorităţile chineze continuă implementarea unor restricţii de circulaţie pentru a limita pandemia. 

Mai multe ţări au continuat să semnaleze cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul lor, inclusiv Tailanda, Australia, Statele Unite, Canada şi Franţa. Cercetătorii din China au reuşit să izoleze tulpina noului coronavirus pornit dintr-o piaţă de animale din Wuhan, acesta fiind un pas esenţial pentru crearea unui vaccin împotriva acestui virus. 

Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China, a făcut anunţul duminică, într-o conferinţă de presă. Răspândirea virusului se accelerează, iar numărul infecţiilor continuă să crească. Perioada de incubaţie a coronavirusului variază de la o zi la 14 zile, iar virusul este transmisibil încă din perioada de incubaţie. Aceasta este o diferenţă faţă de SARS, un coronavirus care a plecat tot din China şi care a ucis aproape 800 de persoane în toată lumea, în perioada 2002-2003, conform Reuters. 

Premierul, în Wuhan

Premierul chinez Li Keqiang s-a deplasat, ieri, în  Hubei (centru) pentru a „ghida“ eforturile autorităţilor de a combate virusul şi pentru a se „întâlni cu pacienţi şi cu personalul medical din linia frontului“ epidemiei, a precizat guvernul. Aceasta este prima vizită a unui înalt oficial chinez în Wuhan de la declanşarea epidemiei, în decembrie. De asemenea, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Adhanom Ghebreyesus, a anunţat pe Twitter că merge în China pentru a discuta cu autorităţile modalităţile de combatere a epidemiei.

Mongolia închide frontiera cu China

Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să îşi închidă punctele rutiere de trecere cu ţara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus. Este prima ţara care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise. Ministerul chinez de Finanţe şi Comisia naţională pentru sănătate din China au alocat suma de 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde de dolari), pentru a putea ţine sub control răspândirea virusului.

Medicament anti-HIV pentru a trata simptomele

China testează un medicament anti-HIV pentru a trata simptomele cauzate de noul tip de coronavirus, care se răspândeşte tot mai rapid în lume, au anunţat duminică reprezentanţii companiei farmaceutice AbbVie, citaţi de Reuters.Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii au solicitat acel medicament pentru a ajuta astfel eforturile guvernului de la Beijing de a limita amploarea crizei, a declarat Adelle Infante, purtătoarea de cuvânt a companiei americane AbbVie, al cărei sediu se află în North Chicago, Illinois.

 Medicamentul Aluvia, comercializat şi sub denumirea Kaletra, este o combinaţie de lopinavir şi ritonavir. Într-un ghid de recomandări publicat joi, guvernul chinez afirmă că nu există deocamdată un medicament eficient împotriva noului tip de coronavirus, dar sugerează locuitorilor din zonele afectate să ia două pastile de lopinavir/ritonavir şi să inhaleze o doză de alfa-interferon de două ori pe zi.

Un cercetător german expert în coronavirusuri şi profesor la Universitatea din Lubeck, a adus în China doi inhibitori dezvoltaţi pentru SARS-CoV pentru a testa efectele lor asupra noului coronavirus 2019-nCoV, informează luni agenţia Xinhua care citează China Media Group (CMG).

Oamenii de ştiinţă au descoperit că 2019-nCov este asemănător în proporţie de 80% cu SARS-CoV, iar similaritatea dintre proteaza acestor două virusuri este de până la 96%. 

Coronavirusul se auto-limitează. După o perioadă în care suficient de mulţi oameni produc anticorpi, răspândirea continuă a virusului poate fi restricţionată, punând astfel capăt răspândirii epidemiei, a explicat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite