China, lovită de cele mai masive ploi din ultimul mileniu. Cel puţin 12 morţi în Zhengzhou, după ce oamenii au fost suprinşi de ape în vagoane de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Aproape o săptămână de ploi abundente au provocat inundaţii masive în China, cea mai afectată fiind provincia Henan din centrul Chinei - apele s-au revărsat pe străzi şi s-au infiltrat în tunelurile subterane destinate transportului public.

GALERIE FOTO


Cel puţin 12 oameni au murit în capitala provincială Zhengzhou, cu peste 12 milioane de locuitori, şi alţi patru în oraşul din vecinătate, după ploi abundente care s-au pornit în cursul weekendului trecut.

   

Vaste zone din provincia centrală Henan din China au fost sub apă miercuri, capitala Zhengzhou fiind cel mai grav afectată după ce au fost traversate de ceea ce meteorologii consideră a fi cele mai abundente ploi din ultimii 1.000 de ani, scrie Reuters.

Potrivit mediei de stat, 14 rezervoare s-au revărsat provocând alunecări de teren şi inundaţii.

Provincia Henan, unde trăiesc aproximativ 94 milioane de oameni, a emis o alertă meteo de cel mai înalt nivel, după ce a plouat în trei zile cât într-un an.

Circa 200.000 de oameni au fost duşi în adăposturi a relatat media de sta Xinhuat miercuri. Metroul a fost inundat, au fost distruse drumuri şi zborurile au fost suspendate.

Clipuri încărcate pe reţele sociale au arătat maşini purtate pe ape şi lanţuri umane formate pentru a veni în ajutorul celor surprinşi pe drumuri sau blocaţi în clădiri. 

Majoritatea celor morţi sunt cei care se aflau în vagoanele de metrou unde apa le-a ajuns călătorilor până la brău.

În alte clipuri se văd călători ţinându-se se bare pentru a nu fi luaţi de apă.

„Apa mi-a ajuns până la piept. M-am speriat, dar cel mai îngrozitor lucru nu a fost apa ci faptul că nu mai aveam aer”, a spus un supravieţuitor.

Imagini de la faimosul templu Shaolin îl arată plin de apă.

Cartierul general de control al inundaţiilor din Zhengzhou a declarat că stocarea apei la rezervorul Guojiazui prezintă „un risc major” de prăbuşire a barajului, iar guvernul local ordonă evacuarea.

În oraşul Luoyang, autorităţile locale au declarat că precipitaţiile au făcut o breşă de 20 de metri în barajul Yihetan care „s-ar putea prăbuşi oricând”. Miercuri devreme, o divizie a armatei chineze a fost trimisă la faţa locului pentru a efectua explozii de urgenţă şi devierea inundaţiilor.

Evenimente meteorologice extreme au avut loc în multe părţi ale Chinei în această vară. Sute de mii de rezidenţi din provincia Sichuan au trebuit să fie mutaţi luna aceasta din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren.

În iunie, oraşul Hotan, din regiunea îndepărtată a Xinjiangului, a înregistrat precipitaţii record, determinând un rezident să comenteze că „precipitaţiile [în această lună] sunt echivalente cu totalul precipitaţiilor din ultimii doi ani”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite