China a închis peste 19.000 de crescătorii de animale sălbatice de la izbucnirea epidemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Aproape 20.000 de ferme care creşteau animale  precum păuni, zibete, porci spinoşi, struţi, gâşte sălbatice şi mistreţi au fost închise în China după izbucnirea epidemiei de coronavirus, cifre care arată  scala comerţului cu specii sălbatice din această ţară, relatează The Guardian.

Dacă în urmă cu doar câteva săptămâni agenţiile guvernamentale promovau creşterea animalelor sălbatice în zonele rurale sărace, de la izbucnirea noii epidemii care a depăşit nivelul de răspândire al SARS, ameninţând să se transforme într-o pandemie, China a interzis temporar comerţul cu specii sălbatice, lăsând fermierii să se descurce cu animalele din crescătorii.

Luni Congresul Popular Naţional a adoptat noi măsuri de restricţionare a comerţului, interzicând consumul de specii sălbatice şi vânzarea cărnii de vânat de orice fel.

Totuşi până la adoptarea unei noi legislaţii China va continua să crească animale pentru medicina tradiţională chineză, blană şi piele, care furnizează o piaţă profitabilă ce alimentează braconajul illegal de animale precum tigrii şi pangolinii.

În ultimii ani China a susţinut domesticirea vieţii sălbatice ca parte a dezvoltării rurale, ecoturismului şi ameliorarea sărăciei.

Un raport din 2017 de către Academia chineză de Inginerie a evaluat industria la 57 de miliarde de euro.

În ciuda epidemiei de SARS care a izbucnit de transferul la oameni a unui coronavirs de la zibetă, Administraţia Forestieră din China a continuat să încurajeze fermierii să le crească şi să le consume alături de alte animale precum pangolinii care furnizează ingrediente pentru medicina chineză.

Cum licenţele de creştere sunt eliberate de birourile forestiere locale şi provinciale, care nu dezvăluie cifrele complete, înainte de izbucnirea epidemiei adevărata amploare a industriei nu a fost cunoscută. Pe 17 februarie, un raport al agenţiei de ştri controlate de stat Xinhua a scos la iveală că între anii 2005 şi 2013 nu au fost emise decât  3.725 de licenţe pentru crescătorii la nivel naţional.

Însă în contextul epidemiei a reieşit că au fost închise 19.000 de ferme, între care  4.600 în provincia Jilin, un centru major al  major medicinei chineze tradiţional, iar circa 3.900  de crescătorii de animale sălbatice au fost închise în provincia Hunan, cea mai afectată de epidemie şi peste 8.000 în alte provincii.

Presa locală relatează că în ferme sunt crescute de regulă zibete, şobolani de bambus, struţi, mistreţi, cerbi sika, vulpi, păuni albaştri curcani, prepeliţe, păsări, gâşte sălbatice, raţe negre şi fazani, dar şi specii mai exotice potenţiale purtătoare de viruşi periculoşi care sunt vândute pe piaţa neagră.

Carnea de la animalele sălbatice inclusiv de la pangolini şi maimuţe este vândută online sau la pieţe precum cea din Wuhan unde a izbucnit epidemia.

„Toate animalele sau părţi din corpul lor destinate consumului ar trebui să treacă prin controale sanitare, dar nu cred că vânzătorii sunt preocupaţi de aşa ceva”, spune Deborah Cao, cercetător la o universitate australiană, expert în protecţia animalelor în China.

„În mare parte au fost vândute fără să fie verificate sanitar”, a spus expertul.

Un fermier care creşte păuni spune că deja pierderile în urma interzicerii comercializării şi transportului animalelor au ajuns la 50.000 de euro.

De la izbucnirea epidemiei crescătorii de pangolini, maimuţe şi alte animale sălbatice în provincia Guangdong au fost închise, dar nu se ştie ce s-a întâmplat cu acele animale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite