China ar fi început să construiască silozuri noi pentru rachete nucleare. Motivele din spatele acestor acţiuni, neclare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit unor fotografii,
există 14 situri în construcţie. Pe baza lucrărilor pregătitoare, experţii au
estimat că la Hami va fi construită o reţea de aproximativ 110 silozuri. FOTO Shutterstock
Potrivit unor fotografii, există 14 situri în construcţie. Pe baza lucrărilor pregătitoare, experţii au estimat că la Hami va fi construită o reţea de aproximativ 110 silozuri. FOTO Shutterstock

China a început să lucreze la ceea ce ar putea fi o extindere semnificativă a capacităţilor sale nucleare. Totuşi, motivele din spatele acestor acţiuni sunt încă neclare.

„Construcţia silozurilor de la Yumen şi Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum", au precizat într-un raport publicat marţi, experţii în probleme nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists, FAS) care s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest). 

Lucrările la cel de-al doilea sit, în Hami, au început în martie şi încă nu au progresat până în prezent, indică aceiaşi experţi, scrie Digi24. 

Conform estimărilor FAS, China deţine deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuşi, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite