China. Găsit vinovat de corupţie şi poligamie, un important om de afaceri a fost condamnat la moarte şi executat

China. Găsit vinovat de corupţie şi poligamie, un important om de afaceri a fost condamnat la moarte şi executat

Lai Xiaomin adus în instanţă Captură CNN

Fostul CEO al fondului de investiţii China Huarong, Lai Xiaomin, a fost executat vineri dimineaţa în baza unei condamnări pentru corupţie, a anunţat televiziunea publică chineză, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lai Xiaomin, 58 de ani, a fost găsit vinovat de poligamie şi de faptul că a luat mită peste 215 milioane de euro.

Potrivit autorităţilor chineze, Xiaomin a încasat comisioane ilegale în valoare de peste 215 milioane de euro şi a încercat să obţină altele în sumă de 13 milioane.

În afară de faptele de corupţie imputate, Xiaomin a fost condamnat şi pentru poligamie, partea acuzatoare afirmând că acesta „a trăit multă vreme cu alte femei” în afara căsătoriei.

Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost executat în cursul dimineţii de vineri, la 24 de zile de la pronunţarea sentinţei.

Sentinţa este neobişnuită pentru un oficial economic de rang înalt în China, notează AFP.

În materiale difuzate acum un an de CCTV, Lai Xiaomin mărturiseşte că deţine seifurile şi dulapurile pline cu bancnote prezentate pe postul public. El susţine însă că nu a „îndrăznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi.

Dar asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat în repetate rânduri practica „mărturisirilor televizate” din China, semnalând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj.

În 2012, la scurt timp după instalarea lui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, Beijingul a lansat o vastă campanie anticorupţie. Peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate în cadrul acestei campanii. Criticii săi spun că nu este decât un instrument al lui Xi de a-şi perpetua puterea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările