China a folosit tehnologie de modificare a vremii pentru a avea cer senin în ajunul unor ceremonii politice, arată un studiu

China a folosit tehnologie de modificare a vremii pentru a avea cer senin în ajunul unor ceremonii politice, arată un studiu

Însămnâţarea norilor pentru a declanşa ploaie FOTO SHUTTERSTOCK

China a apelat la modificarea vremii pentru a declanşa ploaie artificială şi a scădea nivelul de poluare înainte de ceremonia de marcare a centenarului Partidului Comunist în luna iulie,arată un studiu al unei universităţi din Beijing, relatează The Guardian.

China a folosit însămânţarea norilor prin lansarea de rachete încărcate cu iodură de argint spre cer înainte de ceremoniile de 1 iulie din Piaţa Tiananmen - pentru a reduce poluarea şi a asigura vreme senină pe parcursul festivităţilor. Intervenţia a avut succes, arată studiul Universităţii din Tsinghua care vine în contextul unor întrebări privind eficienţa şi caracterul potenţial destabilizator al sistemelor climatice din jur.
 
Presa din China a informat despre rezultatele acestei cercetări care ar fi adus dovezi solide ale  operaţiunii de modificare a vremii în ajunul ceremoniilor şi care a produs o atenuare marcată a poluării.
 
Condiţiile meteo nu erau din cele mai favorabile desfăşurării unor evenimente festive  - cu un cer plin de  nori în condiţiile unei veri neobişnuit de umede. Deşi China a sistat activitatea fabricilor cu câteva zile înainte nu a fost suficient pentru a reduce nivelurile ridicate de poluanţi din atmosferă.
    
Ploaia artificială a fost singurul incident turbulent în acea perioadă astfel că e puţin probabil ca atenuarea poluării să fi avut loc din cauze naturale.
 
Anul trecut Beijingul şi-a anunţat programul experimental de modificare a vremii, inclusiv tehnologii de suprimare a grindinei, ce ar trebui să fie aplicat pe jumătate din suprafaţa ţării până în 2025.
 
Din 2012 până în 2017, presa de stat a susţinut că China a cheltuit mai mult de 1,3 miliarde de dolari pe acest tip de tehnologie şi a indus aproximativ 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară. În 2019, oficialii au declarat că practicile de modificare a vremii, de obicei tragerea de proiectile cu iodură de argint pentru a perturba fronturile meteorologice nefavorabile, au contribuit la o reducerea anuală de 70% a daunelor provocate de grindină în regiunile agricole din Xinjiang.
 
Activităţile de manipulare a vremii, cunoscute şi sub denumirea de „blueskying”, sunt de obicei implementate împreună cu schimbări sociale între care închiderea fabricilor, sistarea lucrărilor şi a altor industrii poluante şi încurajarea oamenilor să rămână acasă sau să părăsească regiunea, a spus Shiuh-Shen Chien, de la departamentul de geografie al Universităţii Naţionale din Taiwan, într-un eseu din 2019 scris pentru  Society+Space.
 
 Chien a spus că autorităţile meteorologice din China au „instituţionalizat” controlul climatic de zeci de ani. Deşi  tehnologia datează din anii 1980, China s-a remarcat  prin folosirea acesteia nu doar din motive comerciale sau agricole, ci şi în „scopuri de propagandă”.

China a mai folosit această tehnică în 2008, înainte de Jocurile Olimpice, susţinând că precipitaţiile prognozate de meteorologi au fost de fapt „declanşate”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările