China a declanşat o campanie împotriva dizidenţilor, scrie „Washington Post“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe  fondul măsurilor luate în China pentru a ţine în frâu criticile la adresa regimului, personalul chinez din domeniul securităţii recurge la acţiuni similare şi în afara graniţelor, avându-i în vizor pe chinezii şi cetăţenii străini care îndrăznesc să conteste linia Partidului Comunist, scrie cotidianul american „Washington Post“.

Potrivit unui diplomat occidental citat de publicaţia anterior menţionată, aceste acţiuni reprezintă „cea mai gravă reprimare de la Piaţa Tiananmen încoace“.

Cu toate acestea, multe guverne străine par să nu dorească sau nu fie capabile să intervină, răspunsul public limitându-se doar la proteste nesemnificative, adaugă „Washington Post“.

Liderii Comisiei Congresional-Executive asupra Chinei, o agenţie americană independentă, au tras recent un semnal de alarmă cu privire la „autoritarismul“ spre care tinde preşedintele chinez Xi Jinping. Potrivit şefului acestei comisii, Christopher H. Smith, această stare de fapt ameninţă relaţiile dintre SUA şi China.

Senatorul american Marco Rubio, şi el membru al acestei comisii, a declarat, la rândul său, că „preşedintele Xi conduce prin frică, nu prin mecanismul statului de drept“.

Reacţiile celor doi au venit la scurt timp după ce au apărut informaţii privind răpirea unor angajaţi ai unei edituri din Hong Kong ce intenţiona să publice o carte despre viaţa amoroasă a preşedintelui Chinei dinaintea preluării mandatului.

Cinci angajaţi ai respectivei edituri din regiunea semiautonomă chineză, editură ce nu a publicat nici până acum cartea despre relaţiile lui Xi, ar fi fost răpiţi de membri ai forţelor de securitate chineze. Doi dintre cei cinci au cetăţenie străină.

Pe data de 17 octombrie, editorul Gui Minhai din Hong Kong, naturalizat în Suedia, a dispărut din locuinţa în care îşi petrecea vacanţa în Thailanda. Câteva zile mai târziu, trei angajaţi ai editurii au dispărut în cursul unei vizite în oraşul chinez Shenzhen.

La sfârşitul lui decembrie, Lee Bo, cetăţean britanic, ar fi fost răpit dintr-un depozit de cărţi din Hong Kong – o acţiune ce părea să încalce principiul „o ţară, două sisteme“, pe care Beijingul s-a angajat să-l susţină după preluarea controlului asupra oraşului de la britanici, în 1997.

Într-o serie bizară de mesaje schimbate cu soţia sa, Lee a afirmat că se află în China pentru a „acorda sprijin în cadrul unei anchete“ şi că „totul este în ordine“.

Săptămâna trecută, la mai bine de trei luni de la dispariţia sa, editorul Gui Minhai a apărut brusc la postul chinez de televiziune, făcând o ciudată mărturisire legată de un accident de maşină produs în 2003 şi a vorbit despre modul în care „a ales“ să plece din Thailanda şi să se întoarcă în China pentru a răspunde în faţa acuzaţiilor.

Iar acesta nu este singurul caz de mărturisire „ciudată“ ce a apărut în urma unui caz ce părea să fie de răpire.

De altfel, Departamentul de Stat american şi-a exprimat „îngrijorarea “ privind aceste confesiuni şi utilizarea unor mijloace „în afara legii“ pentru a aduce cetăţeni străini în China. La rândul său, Ministerul german de Externe şi-a exprimat „serioasele“ îngrijorări că Marea Britanie şi Suedia nu au avut acces la cetăţenii lor sau că li s-a permis accesul după o „inacceptabilă întârziere“. 

Însă, per ansamblu, reacţiile oficialilor străini privind astfel de evenimente în China sunt palide, afirmă mai mulţi analişti.

„Reacţia internaţională, în special din partea UE, ar trebui să fie mai puternică de atât – altfel, vor exista mai multe cazuri“, a afirmat Nicholas Bequelin, director pentru zona Asia de Est în cadrul Amnesty International.

Expertul în politici chineze de la Universitatea chineză din Hong Kong Willy Wo-Lap Lam a explicat că „oamenii din jurul lui Xi Jinping creează în jurul acestuia un cult al personalităţii în stil Mao Zedong“, iar o carte despre legături amoroase ale acestuia ar fi fost dăunătoare scopului lor.

În plus, notează „Washington Post“, apariţia unui astfel de volum ar fi sugerat că adversarii Partidului Comunist aruncă pe piaţă informaţii menite să submineze autoritatea preşedintelui.

Situaţia nu este deloc pe placul liderilor de la Beijing, întrucât „în contextul în care economia începe să încetinească, conducerea anticipează că popularitatea lui Xi Jinping va avea de suferit“, a adăugat Willy Wo-Lap Lam.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite