China construieşte peste 100 de silozuri de lansare pentru rachete intercontinentale. SUA: „Este îngrijorător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

SUA consideră îngrijorător un articol publicat de Washington Post, potrivit căruia China construieşte 120 de silozuri de lansare pentru rachete capabile să transporte încărcătură nucleară.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a apreciat că „aceste informaţii, împreună cu alte evoluţii, sugerează faptul că arsenalul nuclear al Chinei va creşte mai repede şi la un nivel mai mare decât se aştepta”, a scris AFP, preluată de Agerpres.

Articolul referitor la acţiunile Chinei este bazat pe cercetările unor experţi de la Centrul James Martin pentru studii de Neproliferare, cu sediul în Monterey, California. Ei au lucrat începând de la imagini prin satelit.

Aceste imagini arată 119 „şantiere de construcţie practic identice”, răspândite pe o suprafaţă de câteva sute de kilometri pătraţi, „care prezintă caracteristici asemănătoare cu cele văzute în locurile de lansare unde se află deja arsenalul de rachete balistice cu focoase nucleare din China”, a subliniat publicaţia.

„Este îngrijorător. Acest lucru ridică întrebări cu privire la intenţiile Republicii Populare Chineze. Iar pentru noi, aceasta confirmă importanţa menţinerii unor măsuri concrete pentru reducerea riscurilor nucleare”, a continuat Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat.

„În pofida încercărilor Chinei de a disimula, această acumulare rapidă a devenit mai dificil de ascuns”, a subliniat el, apreciind că aceste informaţii „evidenţiază faptul că China pare să se îndepărteze de zeci de ani de la o strategie nucleară bazată pe disuasiunea minimă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite