China a brevetat primul său vaccin anti-COVID-19. Acesta va fi testat în mai multe ţări, între care şi Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Autorităţile chineze au aprobat primul brevet pentru un vaccin domestic anti-COVID-19 dezvoltat de compania biofarmaceutică CanSino Biologics Inc în colaborare cu o echipă de experţi militari în materie de boli infecţioase, relatează publicaţia de stat Global Times.

Potrivit companiei farmaceutice CanSino, aplicaţia pentru brevetarea vaccinului numit Ad5-nCoV  a fost depusă la Administraţia Proprietăţii Intelectuale Naţionale pe 18 martie, la trei zile după lansarea primei faze a testelor clinice, iar aprobarea a fost obţinută pe 11 august.

Acordarea patentului este o confirmare în plus a siguranţei şi eficacităţii vaccinului şi demostrează convingător drepturile de proprietate intelectuală, a transmis CanSino într-un comunicat remis Global Times.

„Acordarea patentului dovedeşte originalitatea şi creativitatea vaccinului”, a spus Xu Xinming, un avocat specializat în proprietate intelectuală, subliniind că este necesar ca tehnologia sau produsul în sine să fie fundamental diferit de alte tehnologii sau produse similare din lume pentru ca brevetul să fie obţinut.

Departamentul de PR al CaSino a negat o conexiune între acordarea brevetului şi procesul de punere pe piaţă a vaccinului, explicând că sunt chestiuni supuse unor sisteme diferite de examinare. Însă experţi în vaccinuri spun că în acest fel vaccinul poate ajunge mai uşor în producţie.

Rezultatele primelor două faze ale studiilor clinice ale acestui candidat la vaccin au fost publicate pe 20 iulie şi au arătat un bun profil de siguranţă, ca şi niveluri ridicate de răspunsuri imune umorale şi celulare.

CanSino a semnat acorduri cu Mexicul pentru fazele avansate ale testelor clinice, a anunţat săptămâna trecută Ministerul mexican de Externe.

Totodată, Arabia Saudită a anunţat pe 9 august că 5.000 de voluntari din această ţară urmează să participe la studiile clinice de fază a treia.

Compania poartă de asemenea discuţii cu Rusia, Brazilia şi Chile pentru recrutarea de voluntari din aceste ţări.

SUA au acuzat China că hackerii săi că încearcă să fure date referitoare la cercetări şi vaccinuri contra noului coronavirus SARS-CoV-2. Pe de altă parte, compania americană Inovio Pharmaceuticals colaborează din luna iulie cu compania chineză Beijing Advaccine Biotechnology Co pentru dezvoltarea vaccinului experimental  INO-4800 şi studii clinice avansate sunt în derulare. Potrivit Global Times, este primul vaccin anti-COVID-19 ce urmează a fi testat simultan în SUA şi China.

Totodată, există şi o colaborare între compania farmaceutică britanică  GlaxoSmithKline (GSK)  şi compania chineză Xiamen Innovex pentru dezvoltarea unui candidat la vaccin bazat pe proteina virusului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite