China autorizează Paza de Coastă să deschidă focul asupra vaselor de pescuit străine din apele disputate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navă a Pazei de Coastă chineze în apele disputate ale Mării Chinei de Sud FOTO EPA-EFE
Navă a Pazei de Coastă chineze în apele disputate ale Mării Chinei de Sud FOTO EPA-EFE

China a adoptat pentru prima dată o lege prin care permite explicit Pazei de Coastă să deschidă focul asupra vaselor de pescuit străine, o mişcare care ar putea agita şi mai mult spiritele, având în vedere disputele maritime ale ţării cu mai multe naţiuni asiatice vecine, relatează Reuters.

Paza de coastă poate distruge structuri construite pe recifele reclamate ca aparţinând Chinei şi de asemenea să inspecteze vasele care intră în apele Chinei.

Agenţii de coastă pot stabili inclusiv „zone de excludere” în funcţie de necesitate astfel încât să interzică intrarea vaselor sau a personalului lor în cadrul acestora.

Ministerul de externe chinez a răspuns îngrijorărilor legate de noua legislaţie explicând că se aliniază practicilor internaţionale.

Primul articol al legii arată că legea se impune pentru a proteja suveranitatea, securitatea şi drepturile maritime ale Chinei.

Biroul Gărzii de Coastă a fost stabilit în urmă cu şapte ani prin alipirea unor agenţii maritime civile. În 2018 a fost subordonat Poliţiei armate a poporului, devenind parte din forţele armate.

China este implicată în dispute teritoriale maritime cu Japonia, în Marea Chinei de Est, şi cu mai multe ţări din sud-estul Asiei, în Marea Chinei de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite