China ameninţă India: Va suferi „pierderi mai importante decât în 1962”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata indiană patrulând pe drumul spre Ladakh FOTO EPA-EFE
Armata indiană patrulând pe drumul spre Ladakh FOTO EPA-EFE

Armata chineză este capabilă să aplice celei indiene pierderi mai importante decât în trecut dacă New Delhi vrea să se angajeze pe calea competiţiei cu Beijingul, a reacţionat marţi presa oficială regimului comunist din China la anunţul Indiei în legătură cu noile tensiuni de la frontiera dintre cele două ţări, relatează Reuters.

India se va confrunta cu o „Chină puternică” şi nu trebuie să-şi facă „iluzii” asupra unui eventual sprijin din partea Statelor Unite, scrie Global Times, tabloidul naţionalist publicat de Cotidianul Poporului - organul oficial al Partidului Comunist Chinez.

„Dacă India vrea să se angajeze într-o competiţie, China dispune de mai multe mijloace şi capacităţi decât ea. Dacă India vrea o confruntare militară, Armata Naţională de Eliberare va provoca armatei indiene pierderi mai importante decât în 1962”, adaugă ziarul, referindu-se la războiul sino-indian.

Reacţia survine la o zi după ce India a acuzat China că s-a dedat unor mişcări „provocatoare” pe un segment de frontieră disputat între cele două puteri nucleare în Himalaya.

Potrivit Ministerului indian al Apărării, armata chineză a „realizat mişcări militare provocatoare pentru a schimba statu-quoul” frontierei.

Aceste mişcări au fost observate sâmbătă seara în regiunea Ladakh, acolo unde peste 20 de soldaţi indieni au murit în urma unor lupte corp la corp, la mijlocul lui iunie, cu soldaţi chinezi. A fost vorba de prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani între armatele celor doi giganţi asiatici.

New Delhi şi Beijingul s-au acuzat reciproc de izbucnirea acestor confruntări şi au trimis miii de soldaţi în regiune pentru a-şi consolida poziţiile.

Purtat în Ladakh între 20 octombrie şi 21 noiembrie 1961, războiul sino-indian s-a soldat cu peste 2.000 de morţi, majoritatea - peste 1.300 - fiind de partea Indiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite