China admite că au existat „lacune şi dificultăţi” în gestionarea epidemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP/Getty Images
FOTO AFP/Getty Images

Liderii de frunte ai Partidului Comunist Chinez au recunoscut că au existat „lacune şi dificultăţi” în ceea ce priveşte modul de gestionare a cazurilor de contaminare cu coronavirus care au pornit de la o piaţă de fructe de mare din Wuhan, relatează BBC şi AFP.

În contextul în care numărul deceselor a ajuns la 361 în China, depăşindu-l pe cel (349) al epidemiei SARS izbucnite în 2002, Comitetul Permanent Politburo sau Biroul Politic al Partidului Comunist a transmis că este necear să fie trase învăţăminte din ceea ce numeşte „un test major” al sistemului de guvernare din China.

„Drept răspuns la dificultăţile şi lacunele care au ieşit la iveală cu privire la modul în care am abordat această epidemie, trebuie să ne îmbunătăţim sistemul de management în situaţii de urgenţă şi să ne dezvoltăm capacitatea de a gestiona sarcini urgente şi periculoase”, se arată în raport.

Comerţul ilegal cu animale exotice trebuie „interzis”, iar măsurile de supraveghere a pieţelor, întărite.

Situaţia din Wuhan rămâne o prioritate majoră: personalul medical va fi suplimentat, a anunţat comitetul care totodată a atras atenţia că oficialii trebuie să-şi asume responsabilitatea în prevenirea epidemiei – cei care nu-şi vor face datoria şi nu-şi vor îndeplini sarcinile vor fi pedepsiţi.

Doi oficiali ai oraşului au fost concediaţi după ce un tânăr cu paralizie cerebrală a murit – tatăl său, singurul său îngrijitor, suspect de infecţie cu coronavirus, a fost plasat în carantină.

Doctorul care a fost ameninţat de autorităţi pentru că a încercat să-şi averizeze colegii a primit scuze

Doctorul care lucra la spitalul din Wuhan unde pe 30 decembrie au sosit primii 7 pacienţi îmbolnăviţi şi-a avertizat colegii pe un grup îndemnându-i să poarte costume de protecţie.

4 zile mai târziu a primit vizita oficialilor de la Biroul de Siguranţă Publică care i-au cerut să semneze o declaraţie acuzându-l de „comentarii false” şi de „tulburare severă a ordinii sociale.

„Te avertizăm solemn : dacă te încăpăţânezi şi continui să fii impertinent , dând curs acestei activităţi ilegale, vei fi deferit justiţiei – ai înleles ?”

Doctorul a semnat : „Da, am înţeles”. El face parte din grupul de opt persoane anchetate pentru răspândirea de zvonuri.

Între timp, doctorul care, revenit la spital a contractat virusul de la o pacientă, şi se află în curs de recuperare, a primit scuze de la autorităţile locale. De la el au luat virusul şi părinţii săi. Doctorul este căsătorit şi are un copil, soţia sa fiind fiind însărcinată cu al doilea.

Luni a fost anunţat un bilanţ în creştere a deceselor, cel mai mare într-o singură zi de până acum: 57 – 56 dintre ele s-au înregistrat în Wuhani, epicentrul epidemiei.

Noul coronavirus provoacă infecţii respiratorii grave, primele simptome fiind febră şi tuse seacă.

În Wuhan două noi spitale s-au construit de urgenţă – acestea nu sunt încă complet funcţionale. Unul a început deja să primească pacienţi începând de luni, în timp ce al doilea urmează a fi inaugurat la sfârşitul săptămânii.

Provincii chineze cu populaţii de peste 300 de milioane au primit ordinul de a purta măşti în locurile publice. Însă acestea devin insuficiente – ca şi echipamentele medicale. Luni, ministrul de externe chinez a cerut ajutor internaţional în această privinţă vorbind despre o „nevoie urgentă”.

În China sunt peste 17.000 de cazuri confirmate. Rata mortalităţii este de circa 2.1% faţă de 9.6% în cazul epidemiei SARS .

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite